Újra lesz medve a mecseki erdőben

Jön a barnamedve is

Bár tavasztól egy időre „téli álmot alszik” a pécsi állatkert a Mecseken, a kerítések mögött milliárdos munka zajlik majd. A következő hónapokban a kivitelezés is megkezdődik, hogy területében és funkcióiban is bővüljön a több mint fél évszázada társadalmi munkában épített vadaspark.

hirdetés

Pécs javarészt uniós forrásokból összesen több mint egymilliárd forintból alakítja ökoturisztikai élményparkká az állatkertet; az a mostaninál fél hektárral nagyobb, négyhektáros területen várja majd a látogatókat.

Ilyen lesz...

Az ökoturisztikai parkban mutatják be a Mecsek és környékének állat- és növényvilágát, s alkalmas lesz szabadtéri oktatásra is. A Munkácsy utcában a beruházás végéig zavartalanul működő akvárium-terrárium is helyet kap majd a Mecseken, az új zoo fogadóközpontjának épületében. Ezen kívül több tematikus részt is kialakítanak: lesz ragadozóház, vízilóház, nagymacskák háza, állatsimogató, majomház, Afrika-kifutó.

Ők jönnek...
Ők jönnek…

– Mindez azt jelenti, hogy átrendeződik a paletta, s több faj otthona lesz az állatkert. Jönnek pumák, leopárdok, tigrisek, barnamedve, fóka. Emellett az akváriumi gyűjteményben is nagy változás lesz, hiszen nagyméretű tengeri akváriumokat állítunk ki, s még cápát is hozunk – mondta Szatyor Miklós igazgató.

Elmondta azt is: az új állatok megszerzése miatt már most felvették a kapcsolatot tenyészprogramokkal, illetve más állatkertekkel.

Állatkert5

Az átépítés alatt a kerten belül alakítanak ki ideiglenes szállásokat az állatok messzire vitele helyett. Minderre a munkagépek érkezése, a beruházás indulása miatt van szükség – mondja Szatyor Miklós.

Az építési munkálatok alatt az állatkert zárva lesz, ám a belvárosi akvárium-terrárium zavartalanul üzemel, s számos gyermekprogramnak is helyt ad.

Állatkert4

Nagy Csaba alpolgármester lapunknak azt mondta, a park mai évi 80-100 ezer látogatójának számát a fejlesztésnek köszönhetően legalább 150 ezerre szeretnék emelni. Mindez azt is magával hozza, hogy az új állatkert egy-két év alatt teljesen önfenntartóvá válhat, azaz nem lesz szüksége önkormányzati támogatásra a működéséhez. Az új állatkert várhatóan legkésőbb a 2015-ös turistaszezonra nyílik meg.

[box title=”Zsiráfgyilkosság: itthon előbb gondolkodnak” box_color=”#e91111″]Megkérdeztük Szatyor Miklóst, mit szól a Pécsen is nagy visszhangot kiváltó koppenhágai zsiráfgyilkossághoz. Mint ismert, ott egy fiatal állatot öltek meg puskával, majd koncolták fel a látogatók – köztük óvodás korú gyermekek – szeme láttára, s vetették oda oroszlánoknak a húsát. Arra hivatkoztak, hogy így akarták elkerülni a beltenyészet kialakulását, s mivel nem volt érdeklődő a zsiráfra, megölése mellett döntöttek.

– Pécsett, de Magyarországon sem gyakorlat ez. Itthon, illetve nálunk, a pécsi állatkertben ivartalanítással vagy más vemhességmegelőző intézkedéssel akadályozzuk a nem várt szaporulatok megjelenését. Pécsett még soha nem került sor fiatal állat ilyen elpusztítására, és nem is lesz ilyesmi – nyilatkozta Szatyor Miklós.[/box]

 • DonPedro

  Nem tudom hány medvét lőttek ki Pécsett.Jómagam egyről tudok.Sem öreg,sem beteg nem volt és meg sem szökött.Egy életerős fiatal példány volt és bizony a ketrecből lett kilőve!

 • Kajos Gyula

  Mi történik már megint? Ha van egy milliárdja a városnak állatkert bővítésre, akkor éppen ideje lenne a malomvölgyi Arborétumba költöztetni, mert ennyiből megoldható. Ostobaság a 110 hektáros területet bármi másra eltékozolni, az állatok élelme is megteremne. Vagy valamelyik fideszesnek tervei vannak az Arborétummal? Már 20 éve kiderült, hogy itt lenne a legjobb helye az állatoknak, csak állandóan pénzhiányra hivatkoztak….mi van a háttérben? És hirtelen olyan sunda-bundán….

 • Vizes

  Szánalmas, és szégyen az hogy egy ilyen cikk alatt is olyan kommenteket lehet olvasni amiben az önkormányzatot meg az államot stb. bírálja valaki. Hihetetlen ez a negatív viselkedés magatokat minősítitek. Menjetek tüntetni meg szavazni oda valók az ilyen hozzászólások. HAJRÁ MACIK! 🙂 Alig várom, hogy láthassuk őket!

 • mamut

  “Szép” koncepció: a rajzok alapján akár utol is érheti a 60-as 70-es évek kelet-német állatkertek szögletes vasbeton megjelenését. (Amiket onnan már azóta eltakarítottak)

 • D.D

  Az a medve egy öreg és beteg medve volt…
  Elszökött az állatkertből … (“nem a ketrecben lőtték le mert medvét akart ölni.. “).
  Mielőtt bárki is véleményt mondana gondolkodna el azon ,hogy vajon miért tették és azon ,hogy mi is történt valójában…

 • èn

  Még mielõtt hatalmas esztètikai vitàk lennènek ebbõl, az a medvés történet ùgy volt, hogy az egy öreg, beteg medve volt, és ezért kellett megölni. És vagy lelõni lehetet vagy elaltatni, és végül a lelövés mellett döntöttek, erre a feladatra felkértek egy vadászt aki szakszerûn eltudta végezni ezt a feladatot.

 • Zsiráfgyilkossághoz
 • vackor

  Végre! Már nagyon ráfért a felújítás. Mikor lesz a nyitás?

 • csubi

  Szégyelje magát az önkormányzat , hogy már most azon gondolkodik , hogy kis idő múlva ne kelljen nekik támogatni az állatkertet. Ja , de a haszon azért jól jönne nekik.

 • pecsman

  Emlékszem! Egy gazdag vadász medvét szeretet volna ölni és egy kis ezüstért megengedték neki , hogy a ketrecben lévő szerencsétlen állatot lelője.

 • ha

  ezt ennyire tudod, akkor azt is mond el, hogy miért, mert így ez a mondat önmagában nem etikus!

 • Magyarország , Én igy szeretlek !

  Ebben az állatkertben is lövöldöztek már medvére !