Újra politikai téma lett a Zsolnay Porcelánmanufaktúra ügye

Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője

Veszélyben érzi a Zsolnay márkanevet a Fidesz. Péterffy Attila polgármester azt kéri, ne tárgyalja a márkanévvel kapcsolatos napirendi pontot a cég közgyűlése.

hirdetés
Uránia Mozi

Sajtótájékoztatót tartott csütörtök reggel Csizmadi Péter, a Fidesz pécsi közgyűlési frakcióvezetője. A téma a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pénteki közgyűlése, annak egy napirendi pontja volt. 

A Zsolnayban 22 százalékos tulajdonrésze van az önkormányzatnak, minimális tulajdonrésze magánszemélyeknek, a többségi tulajdonos pedig Bachar Najari svájci-szír üzletember, aki a fideszes pécsi önkormányzattól vásárolt tulajdonrészt 2013-ban.

Csizmadi Péter elmondta, tudomásukra jutott, hogy a cég közgyűlése arról készül dönteni, hogy felhatalmazza az igazgatóságot arra, hogy az a Zsolnay márkanevet és védjegyet az alaptevékenységen kívüli célra harmadik személy részére ellenérték fejében átadhassa, saját hatáskörben, saját tárgyalásai alapján. A politikus hangsúlyozta, a Zsolnay az egyik legjelentősebb pécsi hungarikum, az egyik legismertebb pécsi márkanév. Szerinte ezzel a lépéssel az a veszély fenyegetne, hogy a márkanév megjelenhetne olyan termékeken is, amelyek méltatlanok a Zsolnay névhez. Szerinte továbbra is fenn kell tartani azt a helyzetet, hogy ebben a kérdésben a tulajdonosok döntsenek és ne a menedzsment. Ezért – mondta Csizmadia – levelet írt a polgármesternek, amiben azt kéri, hogy a közgyűlésen az önkormányzat által delegált tag vétózza meg ezt a szándékot, hiszen erre joga van.

A sajtótájékoztató közben közleményt juttatott el lapunkhoz Péterffy Attila. Pécs polgármestere ebben azt írja, azt kérte a cég közgyűlésén a várost képviselő ügyvédtől, hogy a védjegyekkel kapcsolatos napirendi pontokat lehetőség szerint ne tárgyalja a közgyűlés, mert ebben a kérdésben további tájékoztatást szeretne kérni a tulajdonostól.

A közlemény teljes szövege:

A héten több jogásszal egyeztettem a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. ügyeiről, és a holnapi közgyűlés napirendjeiről. Az egyeztetések következtében azt kértem a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közgyűlésén a várost képviselő ügyvédtől, hogy a védjegyekkel kapcsolatos napirendi pontokat lehetőség szerint ne tárgyalja a közgyűlés, mert ebben a kérdésben további tájékoztatást szeretnék kérni a tulajdonostól. Kérem továbbá mindaddig az ilyen és ehhez hasonló ügyeket a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közgyűlése ne tárgyalja, ameddig a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságában és felügyelőbizottságában helyre nem áll a város szerződés szerinti képviseleti jogosultsága. Az előző városvezetés magatartása miatt ma a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságában és felügyelőbizottságában sincs a várost képviselő tag, amit mindenképpen vissza kell állítani.

A sajtótájékoztatót követően megkérdeztük Csizmadia Pétert, mi a véleménye a polgármester közleményéről. A fideszes politikus szerint jó döntést hozott Péterffy Attila.

A Szabad Pécs érdekes kérdést tett fel a sajtótájékoztatón a politikusnak a Zsolnay védjegy és márkanév kapcsán. Azt firtatták, hogy lehet az, hogy az előző, fideszes önkormányzat idején született döntés nyomán az önkormányzat cége, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. annak ellenére fizet Zsolnay leszármazottaknak havi díjat a névhasználatért, hogy jogerős bírósági döntés van arról, hogy családnévként igen, márkanévként viszont nem használhatják a Zsolnay nevet, aminek márkanévként való használata kizárólag a céget illeti meg. Csizmadia szerint folyamatban van egy peres eljárás a márkanév használatával kapcsolatban, aminek a lezárásáig nem kívánja ezt a témát kommentálni. Arra a kérdésre érdemben nem válaszolt, hogy miért kellett ilyen döntést hozni addig, amíg létezik egy jogerős bírósági döntés, a másik peres eljárás pedig folyamatban van.