Utalni sem tud majd a bankjánál!

Több nagy banknál is ezekben a hetekben, hónapokban frissítik a számítógépes rendszert, illetve hajtanak végre más számítástechnikai karbantartásokat. Emiatt legalább két nagy pénzintézetnél lesznek leállások. A következő napokban, hetekben azonban szinte mindegyik banknál várhatóak kisebb-nagyobb kiesések.

hirdetés

Több pénzintézetet is megkeresett lapunk annak kapcsán, hogy a július immár visszatérő jelleggel a nagy karbantartások hónapja. Ilyenkor van, hogy csak napokkal a munka előtt, akkor is csak a hivatalos banki weboldalon vagy a közösségi szájtokon jelentik be: egy vagy több napig hiába is próbálunk utalni, a rendszer visszadobja majd kéréseinket.

Emellett bankszünnapokra is lehet számítani, így érdemes figyelni a pénzintézetek honlapjait, elolvasni a tájékoztató e-maileket. Már amennyiben netbankos utalásra vagy fiókban történő pénzküldésre készülünk.

Nem fog menni a netes utalás
Nem fog menni a netes utalás

Egyelőre az Erste és az AXA jelezte, hogy készül – nem is akármilyen – leállásra.

A több tízezer pécsi ügyféllel rendelkező Erste július 17-én este hét órakor indítja el nagy leállását, ami egészen július 20-án, hétfőn reggel nyolcig tart majd.

Az elektronikus rendszeren tervezett karbantartás miatt csak a bankkártya-letiltás, a kártyás fizetés és vásárlás, valamint a készpénzfelvétel lesz elérhető, a szombaton nyitva tartó fiókok is bezárnak.

Az Erste NetBank működése ez idő alatt leáll, az Erste TeleBank, valamint SMS-szolgáltatások korlátozottan lesznek elérhetőek.

Az AXA-ügyfelek kétszer is készülhetnek hasonlóra. Elsőként július 25-én szombaton 0:30 óra és július 26., vasárnap 24:00 óra között, majd augusztus 8-án, szombaton 14 óra és augusztus 9-én, vasárnap 14 óra között is frissíti rendszereit a bank. Emiatt nem fog működni az iBanq2, a MobilosOKÉ, az online bankszámlanyitás az SMS-szolgáltatások, a telefonos ügyfélszolgálat automata szolgáltatásai.

Szintén nem működnek majd a fizetési megbízások, bankkártya-aktiválási és limitmódosítási megbízások, lekötött betéttel kapcsolatos megbízások befogadása és ezen szolgáltatásokkal kapcsolatos információnyújtás. A bankkártyás fizetésre és készpénzfelvételre nem lesz hatással a karbantartás.

Bár jelenleg más pénzintézeteknél még nem szóltak róla, a fiókokban dolgozók arra figyelmeztették munkatársunkat, hogy szinte minden nyáron vannak egy-kétnapos, vagy pár órás hétvégi banki leállások a rendszerfrissítések miatt. Előfordul, hogy erről csak aznap vagy pár nappal a karbantartás előtt szólnak sz ügyfeleknek, mégpedig csak a hivatalos honlapon. Nem árt tehát résen lenni!