Utcára hívná devizahiteles híveit a Jobbik

Kemény szavaktól volt hangos a Jobbik keddi lakossági fóruma, ahol a hitelkárosultak helyzetéről beszélt Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője. Mintegy harminc pécsi volt kíváncsi a szavaira.

hirdetés

Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő szerint a 2010 előtti, ellenzékben lévő Fidesz ugyanúgy hagyta a devizakárosultak helyzetét eldurvulni, mint a kormányon lévő szocialisták, majd a 2010-es hatalomátvétel után egy látszólagos elszámoltatás következett, de valós megoldást szerinte nem találtak a problémára.

Elmondta: a Jobbiknak konkrét, kidolgozott programja van a helyzet kezelésére. Mindenek előtt rendszabályozni akarják a végrehajtókat, ne lehessen letiltani 30-50 százalékokat a megélhetés kárára, bevezetnék a devizahitelek felvételi árfolyamkor történő forintosítását, a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását. Hozzátette, a károkozó bankokat kell kötelezni a kártalanításra, akik a rekordnyereségük kárára ezt ki is tudják termelni.

– A magyar társadalomról egyfajta látleletet állít ki, hogy mindössze két eset mozgatta meg az országot teljes mértékben: a netadó és a vasárnapi nyitvatartás kérdése. A hitelkárosultak problémáit figyelmen kívül hagyták – közölte a fórumon a Jobbik politikusa.

Z. Kárpát Dániel szerint háromféle módja van annak, hogy cselekvésre késztessék a kormánypárti politikusokat a parlamentben.

– A leghatékonyabb az volna, ha három-négyszázezer ember kivonulna és letáborozna a Kossuth-téren. Semmi erőszak, puszta nyomásgyakorlás – én ezt támogatnám a legjobban, kimennék közéjük, úgy vélem, ez vezetne leginkább sikerre. Eddig az ilyen akcióknak mindig volt eredménye – jelentette ki.

Fogarasi Gábor és Z. Kárpát Dániel szerint szavazóiknak érdemes utcára vonulni

Természetesen ha a Jobbik jövőre megnyerné a választást, a saját programjukat véghezvinnék, ezt pedig a polgárok később számon is kérhetnék rajtuk. A képviselő abban látja a mai politika legnagyobb hibáját, hogy a törvényhozó politikusok nem számonkérhetőek – állította.

Harmadik megoldásként a hitelkárosultak és az őket védő civil szervezetek tömörülését, összefogását látja a jobbikos képviselő. Ha minden egyes kormánypárti politikust telefonon, e-mailben és fogadóóráján kérdésekkel bombázzák, előbb-utóbb kénytelen lesz lépni, az adott bizottság elé vinni a problémát. Volt már erre példa – jelentette ki. Hiszen a jobbikos javaslatok nagyon ritkán kerülnek az országgyűlés elé, már a bizottsági üléseken sem tudják ezeket átvinni.

Az uniós szervekben felesleges megbízni, azok még egyetlen civil kezdeményezés javára nem döntöttek hazánkban, ráadásul hosszú idő, míg eléjük kerülhet a felkeresés – vélte Z. Kárpát Dániel.

Mintegy harmincan vettek részt a kertvárosi fórumon

Leszögezte: ha nem történik valami “kitörésszerű dolog”, minden marad a régiben.

A téma kapcsán ugyanakkor nem árt tudni: a kormány a devizahitelesek megsegítésére többek között forintosította a devizahitelt, bevezette az árfolyamgátat, életbe léptette a “fair bank”-törvényt az elmúlt évek során.