Vadreklámokkal barikádozzák el az utcát

Szélmalomharcot vív a Biokom NKft. a renitens üzlettulajdonosok ellen, akik megállító tábláikkal barikádozzák el az utcákat. Hiába figyelmeztetik őket, nem tartják be a jogszabályban előírt távolságot. Próbaellenőrzésen buktattuk le a szabálysértőket.

hirdetés

tabla5

Trafikos, virágos, régiségkereskedő és csokiboltos – néhányan azok közül, akik nem tudják, mit jelent két méter. Ekkora távolságra lehet kitenni a fal síkjától számítva a reklámtáblákat.

Az optikus és az utazási iroda harcol: egymás tábláit tolják egyre beljebb az utca közepére, ahol az autók időnként beleakadnak.

Mérőszalaggal, egy ellenőrrel, két rendőrrel és egy hosszú mérőszalaggal vágtunk neki a belvárosnak, ahol a Biokom NKft. és a Pécsi Rendőrkapitányság munkatársai folyamatosan végeznek ellenőrzéseket.
czuth Jozsef kozterulet ellenorBIOKOM

– Egyelőre csak szóban figyelmeztetünk, még nem történt pótdíjazás vagy büntetés. Amennyiben a jelenség tömegessé válik, vagy komolyabb problémát okoz, természetesen a bírságok kiszabása sem marad el – nyilatkozta lapunknak Oszoli Dénes, az önkormányzat városfejlesztési és kommunális bizottságának elnöke.

Oszoli szerint a mobil tájékoztató- és megállító tábláknak meg kell felelniük a városképi követelményeknek. A rajtuk elhelyezett információ közízlést, más kereskedelmi érdeket és jogszabályt nem sérthet. A táblák maximális mérete 80×120 centiméter lehet.

tabla3
Sokan azonban nem értik: a rendelet azért van, hogy szabályozzon, nem azért, hogy velük kiszúrjon. A közös ellenőrzésen többen is zokon vették a figyelmeztetést, de kisebb vita és sértődöttség után behúzták a táblákat, bár később rögtön visszatették a tábláikat szinte az utca közepére – növelve ezzel az olcsó bazári hangulatot.