Vajon Baranyát is érinti a migránshullám?

Két alföldi megyében – Csongrádban és Bács-Kiskunban – már kihirdették a menekültügyi válsághelyzetet, miközben a Bács-Kiskunnal határos Baranyában egyelőre szinte teljes a nyugalom a határon. A migránsok a szerb-horvát határon fekvő Tovarnik felé veszik az irányt.

hirdetés

Miután teljesen lezárták a szerb határt, sajtóhírek szerint a szerbiai oldalon rekedt menekültek egy része Horvátország felé veszi az irányt, ez pedig egyes szakértői vélemények szerint azt jelenti, hogy a közeljövőben nagyobb nyomás nehezedhet a baranyai határszakaszra. A Dráva ugyanis csak egy darabig kíséri a horvát-magyar határt Baranya déli részén, ám Alsószentmárton magasságában elhagyja a határt a folyó, egészen a Dunáig nincs természetes akadály.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy nem Baranya lesz a célpont az átkelésre, hanem dél felé kerülnek. Macedóniában ugyanis már szórólapokon tájékoztatják a menekülteket arról, hogy merre menjenek tovább. E szerint Tovarniknál léphetik át a határt, onnan Zágrábba, majd pedig Ljubljanán át Ausztriába tarthatnak.

elkrülni baranyát

Már csak azért is lehet ez az irány a megfelelőbb, mert Eszék környékén rengeteg még az akna. Ezt a horvát aknamentesítési központ honlapján közölt adatok is mutatják.

horvát aknaközpont

A horvátok egyelőre nem nagyon pörögtek rá a dolgokra. De Blasio Antonio eszéki magyar konzul szerint ő a helyi rendőrség egyik elöljárójával és helyi járási hivatal vezetőjével a hétvégén találkozott, ám nem kapott választ tőlük arra a kérdésre, hogy  készülnek-e a magyar határzárra, illetve nagyobb migrációs hullámra. A konzul azonban kitért arra, hogy akkor mindketten egyetértettek Orbán Viktor miniszterelnökkel a magyar álláspontot illetően.

Az MTI tudósítása szerint a horvát határrendészeti igazgatóság hétfőn még nem tartott a menekülthullámtól, de kedden már a határrendészet ugyanazon illetékese azt mondta, hogy nagy a valószínűsége, hogy a migránsáradat mégis Horvátország felé veszi az irányt.