Valami történt a Tubesen

Feltűnt már, hogy a tubesi katonai tornyon valami megváltozott? Néhány hónapja acél keret került a toronyra, a felújítás elengedhetetlen volt.

hirdetés

A városból nézve semmi változást nem lehet észre venni, közelről azonban meglepő kép tárul a kirándulók elé. Acélrudakkal egészült ki a szerkezet, a torony tövét pedig megerősítették, betonkoszorút kapott. Az 1982-ben emelt, 50 méter magas torony katonai célokat szolgál a mai napig.

Tubes torony katonai
Ilyen volt és ilyen lett

A torony az ORFEUSZ fedőnévű országos URH rádióriasztási hálózat része, katonai kommunikációval. A létesítményen mikrohullámú antennák is vannak, a nagyobb a kaposvári logisztikai ezreddel van kapcsolatban, a két kisebb a Tenkes hegyen lévő katonai objektummal.

Tubes torony katonai

A Honvédelmi Minisztérium szerint elengedhetetlen volt a megerősítés.

– A tornyon végzett időszakos karbantartások részeként a betonalap felszíne egy általános, karbantartó javításon esett át. A betonalap javításával egy időben, 2016 áprilisa és júliusa között a honvédségi hírközlő hálózat kapacitásbővítése miatt egy új antennát helyeztek el – közölte lapunk megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium.

Mivel a honvédségi követelmények a polgári előírásoknál szigorúbbak, ezért az új antenna felszerelésekor egy feszítőrudas merevítő rögzítést alkalmaztak, amely ilyen esetben szokványos eljárás.