Valami van a lepedőben – például jó sok atka

Beköszönt lassan a fűtési szezon, ahogy közeledünk az év vége felé. Azt hihetnénk, az allergiások szó szerint fellélegezhetnek a nyári polleninvázió után, de még hátravan egy második roham: az atkák támadása. 

hirdetés

Ugyan a házi poratkák egész évben boldogítják a lakókat, hiszen amíg por van, addig poratka is lesz, de amikor ősszel bemelegednek a radiátorok, erőre kapnak a kis csáprágók, és bebiztosítják áldásos jelenlétüket a szobákban.

Tulajdonképpen nem is az atkák, hanem azok ürüléke váltja ki az allergiás reakciókat, ami a száraz levegőben hamar elporlad és a szőnyegekben, textíliákban talál végső menedéket. A benti levegő felmelegedésével pedig a szárazabbá is válik.

Dr. Harangi Ferenc pécsi allergológus elmondta, ha az ajtókat és ablakokat becsukjuk, a fűtést bekapcsoljuk, akkor a zárt térben megmozdul a levegő. A száraz, meleg levegő felfelé mozgatja a poratkák allergén, szövetekben megülő „anyagait”, így azok a légtérbe kerülnek, ahol beszívjuk őket. Ráadásul valahányszor leülünk egy bútorra, majd felállunk onnan, valahányszor kirázunk egy szőnyeget, ruhát, ágyneműt, szintén megszámlálhatatlan sok allergén anyagot juttatunk a saját légterünkbe.

poros
A poratka álma – az allergiások rémálma

Az atkák mindenhol körülvesznek. Nem csupán otthon, de az óvodában, iskolában, munkahelyeken is elkerülhetetlenek. A folyamatos takarítás persze megtizedeli őket, de egy tiszta lakásban is ugyanúgy megtelepednek, mint egy elhanyagolt otthonban.

– Tudomásul kell vennünk: az atkák ellen nincs védelem, mindannyiunkon ott vannak és véglegesen sosem lehet eltüntetni őket. Erről ne is álmodjunk, a tisztaságmániásoknak is hozzá kell szokniuk a gondolathoz – mondja a szakember.

atka
Nem túl megnyugtató a gondolat, hogy egy ilyen mászkálhat a gyerkőcök plüsseiben

Szerencsésebb, ha a házban kevés kárpitozott bútor, szőnyeg van, a lényeg, hogy a poros és a porfogó felületek száma minél kisebb legyen. A gyerekek esetében szokta tanácsolni a sok kis plüssállatka gyakori mosását, hiszen a kicsikhez hasonlóan a poratkák is kedvelik a szőrös, puha játékokat.

Harangi szerint az atkák által kiváltott allergiás tünetek és reakciók szerencsére nem említhetőek egy lapon a növények, parlagfüvek által kibocsátott pollenekkel. Ezt a betegségben szenvedők is megerősíthetik.