Válságban az MSZP

A régi arcok szerint az MSZP-nek tisztáznia kell, mit is akar valójában. Csak ősszel lesz tisztújítás, de kérdés, hogy az októberi választások után ennek mennyi értelme van. A baranyai elnök, Puch László szerint a tisztújítás semmit nem old meg, miközben a fiatalok hozták vissza a múltat. 

hirdetés

Négy évvel ezelőtt egyetlen egyéni körzetet sem nyertek a szocialisták a helyhatósági választásokon, s bár Pécsen megszorították a fideszes jelölteket az MSZP-sek április 6-án, de nem tudták őket legyűrni – noha kész ténynek vették a győzelmet a baloldalon. Sőt, a Fidesznek ismét összejött a kétharmados többség a Parlamentben. Az MSZP hétvégi belső, zártkörű választmányi ülésén többen is indulatosan beszéltek az elbukott választásról, Mesterházy Attila pártelnök felelősségéről, és a tisztújításról.

Komoly bajban van az MSZP, és kőkemény pozíció-harcok folynak a háttérben. A pécsi, baranyai erős emberek szerint is mielőbbi változásra lenne szükségük.

Fotó: Müller Andrea
Korábban kirúgták, most visszahívnák Komáromit is.

A helyzetet jól jellemzi, hogy Komáromi Istvánt, akinek korábban Gyurcsány Ferencet és a pártvezetést bíráló mondatai miatt kellett mennie az MSZP-ből, most megkeresték, hogy térjen vissza.

– Egyelőre még nem döntöttem el, hogy visszamegyek-e – mondta a Pécsmának Komáromi. – Nekem nincs bajom Mesterházyval, de szerintem alkalmatlan a posztjára, és még az önkormányzati választások előtt meg kellene tartani a tisztújítást, különben az MSZP megy tovább lefelé a lejtőn.

Puch László (fotónkon a balszélső), az MSZP baranyai elnöke, a párt egyik legmeghatározóbb arca szerint a mai MSZP vezetésének azt kell végig gondolnia, milyen alternatívák akar a társadalomnak kínálni.

– A tisztújítás semmit nem old meg. Az MSZP belső mechanizmusa szerint az önkormányzati választások után kerülhet erre sor országosan és megyei, városi szinten is – magyarázta.   – Nehéz időszakot élünk meg, vannak, akik azt gondolják, hogy azonnali, gesztusértékű lépés talán segített volna. A pártvezetés másképpen gondolkozott, ez az ő felelősségük.

A megújulást több mint két éve hirdette meg a párt, az akkori súlyos választási vereségek után. A volt pártpénztárnok szerint ez is megtört azonban azzal, hogy „visszamentek a múltjukba”.

– Amikor 2011-ben az új pártvezetés felállt, akkor az MSZP nagy bölényei tisztességgel félreálltak, átadták a helyüket a fiataloknak, akiknek azonban most sikerült visszahozniuk a múltat, Gyurcsányt, Bajnait, Fodort és Kunczét – vélekedett. – Ez hiba volt.

Éppen a fiatalok hozták vissza a múltat: gyurcsányt, Bajnait, ami hiba volt - mondja Puch.
Éppen a fiatalok hozták vissza a múltat: Gyurcsányt, Bajnait, ami hiba volt – mondja Puch.

Szerinte az országgyűlési választáson elszenvedett vereség azért tűnik olyan nagynak, mert a szocialisták elhitték, hogy akár nyerhetnek is.

– Két virtuális valóság csapott össze, a miénk és a Patyomkin-országot építő Fideszé, és az utóbbi jött ki a küzdelemből győztesen. És ott volt a Jobbik, amely az emberek nyelvén tudott beszélni, miközben az LMP is sok szavazatot elvitt – mondta.

Puch szerint ahhoz, hogy ősszel legyen esélyük, olyan üzeneteket kell eljuttatni az emberekhez, amit valóban megértenek.

– Ha én nem tudom felsorolni a legfontosabb ígéreteinket, akkor ezzel mások is így vannak. Túl bonyolultak voltunk, kevésbé mertünk demagógok lenni, és a Jobbik által felvetett problémákra is kellett volna valamit reagálnunk – szögezte le Puch.

Az öregek forronganak is a helyi szervezeten belül, hiszen ahogy Puch is mondta, ők háttérbe vonultak, mindent a fiatalokra hagytak.

Nekik viszont sikerült újabb vereséget abszolválniuk, ami után azt várják, hogy az idehaza súlytalan májusi EP-választás még egyet nyom lefelé a fuldokló párton.

Kerestük Tóth Bertalant is, aki az MSZP országos elnökségének a tagja, de nem akart nyilatkozni.

 • Pepe

  Tóth, Fuchs, Kőhegyi… csudálatos csapat! 🙂
  És a legnagypbb király: Juhász! :-)))) https://www.pecsma.hu/hirzona/juhasz-istvan-a-kohegyi-ugyrol/

 • jobbik

  Az ország 2 leggyűlöltebb politikusa Orbán és Gyurcsány.Minden bajok okozói.A választáson az ország többsége nem akarta a fityiszt.Ez tény.

 • toto

  Be kellett volna már régen tiltani a kommunista pártokat és utódpártokat

 • majak

  Ezekre az emberekre, erre a pártra a társadalom már nem tart igényt, és ez egyre nyilvánvalóbbá válik.

 • MARWEAR

  Több mint két évtizede elhangzott: oszolj!

  Ebben mi nem volt érthető?

 • pecsma olvasó

  A helyhatósági választásokon az fog nyerni, aki helyi civilek bejutását támogatja. Ők azok akiket mi választók akarunk! Ők azok akik köztünk élnek, velünk élnek.Persze közrejátszik majd hogy melyik párt támogatásával indul, de inkább a fontos itt ma már, hogy tényleg ismerje a helyi emberek problémáit.

 • yoooka

  Szerencsétlen bagázs! Leszerepelt arcok! Ahhoz, hogy nyerjetek mindent és mindenkit le kéne cserélni!!!
  Hogy gondoljátok, hogy az ország leggyűlöltebb politikusaival (gyurcsány, bajnai, kuncze) nyerni lehet!?

 • ÉN+Én

  Elvtársak ma még egy selyemkőtelet tudok adni !! Holnap már én akasztok !

 • Szőcs

  No kommün…