Van még esélye a pécsi kaszinónak?

Már csak két szabad hely kiadó azon a városok számára, amelyek kaszinót üzemeltetnének. Január végén írták alá azt a koncessziós szerződést, amelynek értelmében Győrben kezdheti meg működését még az idén a legújabb kaszinó. Pécs továbbra is a lehetőségre vár, bár úgy tűnik, azon múlik a pályázat sikeressége, hogy milyen erős lobbi tevékenykedik a háttérben.

hirdetés

Még az idén megnyithat Győrben az ország kilencedik kaszinója, az erről szóló koncessziós szerződés nemrég köttetett meg a jogot elnyerő Treff-Klub Kft. és az állam között. A hír a pécsiek számára is érdekes lehet, hiszen az önkormányzat korábban már hozzájárult ahhoz, hogy a belvárosban, a Király utcában, az egykori OTP-székház épületében nyílhasson kaszinó – amennyiben az üzemeltetésre kiírt pályázaton a baranyai megyeszékhely győzedelmeskedne.

Kozma Imre, a Fordan Center ügyvezetője, az egyik pályázó cég tulajdonosa szerint némileg meglepő döntés született, hiszen Győrtől nem messze, Sopronban pár héttel azelőtt kötöttek szerződést új kaszinó működtetésére.

– Annyi mindenképpen fejlemény, hogy legalább történt valami. Ez Pécs szempontjából azért érdekes, mert Dunántúlon három kaszinó nyílhat, így két hely már elkelt. A maradék lehetőségre több jelentkező is van: Pécs mellett Hévíz, Balatonfüred és Siófok is pályázik. A hír ugyanakkor azt jelzi, hogy hamarosan az egyetlen szabad koncesszió is elkelhet – vélekedett a szakember.

Játékgép, kaszinó
Pécsen sok vendég lenne

Kozma Imre hozzátette: szerinte egymáshoz közel lévő településeken kaszinókat üzemeltetni nem szerencsés megoldás.

– Debrecenben és Nyíregyházán is működik kaszinó, pedig alig nyolcvan kilométerre vannak egymástól, igaz, mindkettőt Szima Gábor üzemelteti. Az viszont már most jól látszik az adatokból, hogy a nyíregyházi egység bukdácsol. Ugyan a nyírségi egység nyitott előbb, de amikor megnyílt a debreceni létesítmény, akkor visszaesett a forgalma, és azóta sem tudott jó eredményeket produkálni. Akár az is felmerülhet, hogy adott esetben át is helyezhetik a kaszinót Miskolcra, vagy Kecskemétre, esetleg Szegedre.

Győr “sikere” ráadásul Kozma szerint némileg váratlanul érte a pályázókat, ugyanis üzletileg nem feltétlenül éri meg a kisalföldi településen játéktermet működtetni.

– Kaszinók terén Győr sosem volt jelentős tényező, korábban még a pécsi kaszinó is jobban teljesített, a győri volt a leggyengébb az összes közül. Bár az Audi, az autógyártás és az ipar miatt sokan úgy gondolnák, hogy van megfelelő kereslet, de a játékosréteg szűrtebb, mint máshol.

Kozma tehát üzletileg mindenképpen Pécset választaná, elsősorban a horvát beutazó kaszinóturizmusra alapozva, ami megadhatná a szükséges pénzügyi hátteret egy sikeres játékbarlang működtetéséhez. Az más kérdés, hogy a döntés nem rajtuk múlik. Az ajánlatuk mindenesetre benn van a nemzetgazdasági minisztériumban, a cég megfelel minden feltételnek.

– Várjuk a fejleményeket. Ha nyernénk, akkor minden szempontból megfelelően tudnánk üzemeltetni az egységet – fogalmazott.