Vasarely-re emlékezve adtak két városi díjat

Nőt Béla átveszi a Zsolnay Vilmos-díjat

Nőt Béla képzőművésznek Zsolnay Vilmos-díjat, Gaál Tibor iskolaigazgatónak pedig a pedagógusi munkásságának elismeréseként Rajczi Péter-díjat nyújtott át csütörtökön este a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában rendezett Vasarely Irodalmi Esten Őri László alpolgármester és Lovász István jegyző.

hirdetés

Vásárhelyi Győző, azaz Victor Vasarely a 20. századi egyetemes képzőművészet egyik meghatározó alakja. Az op-art festészeti stílus megalkotója 110 éve, 1906. április 9-én született Pécsett, a jubileum alkalmából pedig a városban számos helyszínen rendeznek emlékére programokat. Ilyen esemény volt az április 7-én tartott Vasarely Irodalmi Est is a Művészetek és Irodalom Házában.

"Vasarely-re emlékezni kell"
“Vasarely-re emlékezni kell”

Őri László alpolgármester a rendezvényen elmondta, hogy Vasarely neve és híre halhatatlanul összeforr Péccsel. Hangsúlyozta, hogy a művészre, az ő munkásságára, jellegzetes motívumaira és máig érezhető nagy hatású vízióira emlékezni kell, hiszen az ő alkotói pályája méltán töltheti el büszkeséggel a pécsieket, kiemelten azokat a fiatalokat, akik művészi pályára lépnek.

Az jeles alkalmon az alpolgármester és Lovász István jegyző át két városi díjat is átadott. A Zsolnay Vilmos-díjat Nőt Béla festőművész kapta a képzőművészet terén végzett tevékenységéért.

Nőt Béla átveszi a Zsolnay Vilmos-díjat
Nőt Béla átveszi a Zsolnay Vilmos-díjat

Az 1942-ben született Nőt Béla a Magyar Alkotóművészet Országos Egyesületének és a Pécs-Baranya Művészeti Társaságnak is tagja, sokoldalú művész, akit a technikai sokszínűség jellemez. Éveken át galériát is működtetett Pécsett, ahol kortársai számára biztosított megmutatkozási lehetőséget. Amíg másokat menedzselt, őt nem menedzselte senki – emelték ki laudációjában. Nőt művészeti elismeréseit nem kapta, hanem pályázatokon nyerte, a kaposvári Rippl Rónai Nemzetközi Miniatűr Kiállításon különdíjakat nyert 2002-ben, 2007-ben, 2010-ben és 2012-ben is.

A Rajczi Péter-díjat Gaál Tibornak adták át lelkiismeretes, fáradhatatlan pedagógusi tevékenysége elismeréseként.

Gaál Tibornak rengeteget köszönhet a Kodály Gimnázium
Gaál Tibornak rengeteget köszönhet a Kodály Gimnázium

Az 1952-es születésű Gaál Tibor 1992 és 1995 között a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanára, majd 1996 és 2015 között a Kodály Zoltán Gimnázium igazgatója volt, ahol 2001-ben bevezette az ötéves spanyol-magyar két tanítási nyelvű oktatást. Itt 1998-ban az érettségizett tanulók részére elindította a pénzügyi ügyintézői és számviteli ügyintézői képzést. Vezetése alatt Pécs egyik legváltozatosabb középiskolai oktatási intézményeivé vált a Kodály Gimnázium, melyet kitűnő oktatási eredményei miatt a Spanyol Királyság magyarországi nagykövete is meglátogatott. Gaál Tibor magas szakértelemmel végzett nevelési, oktatásszervezői munkájának elismeréseként továbbá miniszteri dicséretben is részesült.