Vége a kukamizériának!

Megváltozik a jogszabály, ezért a társasházak áprilistól ismét kérhetik: lakásonként számlázza a Biokom Kft. a hulladékgazdálkodási díjat. Vége az elégedetlenkedésnek.

hirdetés

Ebben az évben vezették be azt a rendszert, miszerint egy-egy társasházban a szolgáltató nem a lakástulajdonosnak, hanem csak társasháznak küldött számlát, mondván közös szolgáltatás után számolnak. A hulladékszállítási díjat így sok helyen a közös költségbe építették bele, másutt a ház közös képviselője szedte be a pénzt – ha egyáltalán sikerült neki – a lakóktól.

A rendszer bírálói szerint mindez azt eredményezte, hogy azok, akik eddig sem fizettek közös költséget, még inkább nem tették meg. Ennek pedig az a következménye, hogy a ház csak a felújításra félretett pénzből tudta kifizetni a szemétszállítást.

A jogszabályi változások azonban kedvező fordulatot hoztak: kikerült ugyanis a rendelkezésekből az egyetemlegesség fogalma, ezért ismét szét lehet bontani a számlákat.

– Negyedéves díjfizetést alkalmazunk, áprilistól lesz lehetőség az új rendre, menet közben kérhetik a társasházak, hogy ismét lakásonként postázzák azokat – mondta a Biokom Kft. gazdasági igazgatója, Genczler István.

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségének elnöke szerint egy év alatt közel 20 millió forintos kintlévőségük keletkezett a pécsi társasházaknak.

– A korábbi szabályozás, vagyis a közös fizetés, azért sem volt jó, mert mi nem tudunk adó módjára behjatani semmit a lakóktól – magyarázza Nagy Emil.

A társasházaknak február 15-ig kell jelezniük, ha kérik az egyéni számlázást, mindehhez közgyűlést kell tartaniuk. Tudni kell azt is, hogy a régi-új rendszerhez ismételten meg kell adni a személyi adatokat is.

  • Mikor

    értik meg az urak hölgyek, ha nincs munkahely, nincs jövedelem ,nincs számlafizetés.Meglehet probálni ki nem hiszi!