Vér: nyolcezer egység kellene még

Műtétek maradtak el a vérhiány miatt több helyen az országban, mivel megcsappantak a vérkészletek. Pécsett hiány nincs, de az alkalmi véradások számának növelésére van szükség – figyelmeztetett a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete. Az Országos Vérellátó Szolgálat kedden közleményt is kiadott az ország vérkészletének csökkenéséről. Városunkban évente mintegy 12 ezer egység vért vesznek le, ehhez képest 20 ezer egységre lenne szükség.

hirdetés

Szűcs Edit, a Magyar Vöröskereszt Baranya megyei elnöke a PécsTV-nek azt mondta, megelőző munkát kell folytatniuk, nehogy vérhiány alakuljon ki. Korábban pont annyi egységet vettek le, amennyit az egészségügyi ellátás megkívánt, de ezen a héten már úgy tűnik, hogy csappanóban van az országos készlet. Ez azt jelenti, magyarázta, hogy rendelkezésre áll a vér, csak bizonyos vércsoportokból esetleg nem tudnak azonnal adni a rászorulóknak.

Az állomás és a Vöröskereszt ezért több alkalmi véradást szervez. Szűcs Edit hangsúlyozta: minden nagyobb kulturális eseményen, falunapokon ott vannak. A bevásárlóközpontokban hétvégente folyamatos a jelenlétük. A munkatársaik a hamarosan induló Ördögkatlan Fesztivál ideje alatt is várják majd az önkénteseket – tette hozzá.

Érdemes tudni, hogy donor lehet mindenki, aki egészséges, betöltötte a tizennyolcadik életévét, de még nem múlt el 65 éves. Kritérium továbbá, hogy testsúlya meghaladja az 50 kg-ot. Egy alkalommal mindössze 4,5 dl vért vesznek le, általában a teljes vért, de lehetőség van arra, hogy valaki csak plazmát vagy vérlemezkét adjon.

Teljes véradására a nőknek évente három, férfiaknak négy alkalommal van lehetőségük. Közismert, hogy a 0 RH negatív vérre van a legnagyobb szükség, ezért az ilyen vértípusú adományozók jóindulata kiemelten fontos a betegek számára.

Hirdetés

Comments are closed.