Vérfrissítést kap Pécs tüdeje

Félmilliárd forintból szépül meg a Malomvölgyi-tó és az arborétum a tervek szerint, miután a pécsi közgyűlés legutóbbi ülésén elfogadta, hogy pályázatot nyújtanak be e célra. A beruházás során megerősítik a partfalakat, rendbe teszik az ösvényeket és elhanyagolt épületeket, s a számos egyéb fejlesztés mellett közvilágítást és térfigyelő kamerarendszert is kiépítenek, mondta lapunknak Páva Zsolt polgármester.

hirdetés

A pécsi városvezetés számára kiemelten fontos, hogy a pécsiek megfelelő rekreációs-szabadidős és sportolási lehetőségeket vegyenek igénybe, amelyek nem csupán az általános életminőség, hanem az egészséges életmód és a turisztikai vonzerő növelése miatt is lényeges. Páva Zsolt polgármester szerint ezért is támogatták a tüskésréti szabadidőpark kialakítását és ezért tervezik Malomvölgy fejlesztését is. Rámutatott: a Kertvárostól délkeletre fekvő tavakhoz egy-egy hétvégén ezrek mennek pihenni.

malomvölgy, hl01
A kerékpárutakat és -ösvényeket is rendbe teszik

– Külső fejlesztési forrásokból szeretnénk megerősíteni a malomvölgyi tavak partvonalait, a sétányokat, a hidakat, s tervezünk játszóteret, felnőttek számára edzőhelyet, kialakítani a közvilágítást, valamint a térfigyelő kamerarendszert – fogalmazott a városvezető.

Felújítanák a terület egyetlen megmaradt vízimalmát, a Muszung-malom épületét, ahol bemutatnák a vízimalmokhoz kapcsolódó kulturális emlékeket. Emellett nyilvános illemhelyeket is létrehoznának, s felújítanák a vendéglátóhelyeket is.

malomvölgy, hl06
A pihenők és kilátók is megújulnak

– Az Arborétum területén olyan fásításokat tervezünk, amely az arborétumi faiskolával egyedülálló módon képes a városi fásítási programokhoz megfelelő faanyagot szolgáltatni. A Biokom szakembereivel, a város főkertészével és országosan is elismert botanikus szakemberekkel közösen születik döntés a betelepítendő növényállományról, amelyet teljes részletességgel a pályázat keretében elkészülő tájépítészi terv tartalmaz majd – mondta a polgármester.

A környék megközelíthetősége jelentősen javulhat, hiszen bővítik a parkerdőt kiszolgáló parkolót, felújítják a burkolatokat, a közvilágítás kiépítésével és a térfigyelő kamerarendszer telepítésével pedig a közbiztonság mértéke javul.

malomvölgy, hl07
A hidak is biztonságosabbak lesznek

A terület megújítását célzó pályázatot a város a rendelkezésre álló TOP-források terhére már benyújtotta. A mintegy félmilliárd forintos fejlesztés keretében a következő lépés a tervező kiválasztása lesz, a folyamat még az ősz folyamán elindul. A konkrét kivitelezési időszak a jelenlegi számítások szerint jövőre, legkésőbb 2018-ban indul el.