Vízsugárral is bonthatják majd a Magasházat

Új részletek derültek ki a pécsi Magasház bontásáról, s várhatóan október végén véglegesedik az a szerződés, ami alapján a pécsi önkormányzat 1,25 milliárd forintos támogatást kap a munkára. A szerződéstervezet szerint 2017 januárjáig kell elszámolni a munkával.

hirdetés

Bár a kormányzati támogatás már biztosított volt, valamint a bontást végző kivitelezőt is kiválasztották már, azonban a támogatási szerződést még nem kötötték meg. Az önkormányzat ezt a következő héten teheti meg. A kontraktusban az szerepel, hogy 2016. december 16-ig kell elvégezni a munkát, és az elszámolást pedig legkésőbb másfél hónapra rá kell elkészíteni.

A kormányhatározat szerint a bontás költségeit érvényesítenie kell az önkormányzatnak a Magasház tulajdonosa, a La Torre Kft. ellen folyó felszámolási eljárás során, a behajtható összeget pedig a központi költségvetés részére fizesse vissza.

A szerződéstervezetben az életveszélyessé nyilvánított ház bontásának műszaki megoldásait is sorra veszik. Így például az IMS-födém elemeire bontásához háromfajta vágó eszközt használhat a kivitelező: vágókorongot, nagynyomású vízsugarat, valamint a vasbetonelemek összeroppantására alkalmas gépeket.  Bármelyik technológia esetén lehetőség van lángvágó használatára gázhegesztő készülékkel.

Ugyanakkor az épületet összetartó feszítőpászmáknál és az eredeti huzalkötegeknél viszont nem lehet vágni, ezeknél csak hegesztőpisztolyt kell bevetni, és azzal meglágyítani a szerkezetet.

Arra is kitérnek, hogy a lebontott törmeléket minél előbb el kell szállítani, hiszen nincs elegendő hely az épület körül. Feladat az is, hogy a környező épületek állapotát felmérjék, s ezt a tulajdonossal, a közös képviselővel egyeztetni is kell. A kiviteli munkák megkezdése előtt biztonsági és egészségvédelmi, illetve forgalomtechnikai tervet kell készíteni, a bontás ideje alatt pedig a zaj- és a porterhelést figyelő rendszert kell működtetni.

Ezen túl a vasbeton elemeket össze kell darálni maximum ötcentis szemcseméretű betondarálékká, amely felhalmozható terméknek, fémtelenített és hulladékmentes állapotúnak kell lenni.