Volt Zsolnay-dolgozókat rángattak bíróságra

Bachar Najarinak nincs közel a Zsolnay családhoz

Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa beperelte a Zsolnay-gyár volt dolgozóit, akik még júniusban mondtak fel azonnali hatállyal. Kártérítést követel tőlük, amiről a gyár kisrészvényesének megvan a véleménye.

hirdetés

Mint ismeretes, június 4-én és 5-én a Zsolnay-gyár összes dolgozója azonnali hatállyal felmondott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nél. Ez 120 embert jelent. A porcelángyár munkásait a pécsi önkormányzat által alapított cég, a Ledina Kerámia Kft. vette át.

Beperelte a gyár dolgozóit, miután azok felmondtak
Beperelte a gyár dolgozóit, miután azok felmondtak

Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa a gyár dolgozóinak tömeges távozása után beperelte a Ledinához átállt munkásokat, mivel azonnali felmondásukban foglaltak a véleménye szerint valótlanok voltak, és kárt okoztak a cégnek. Najari volt alkalmazottai ellen indított pere október 7-én vette kezdetét a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, ahol első körben több mint 20 volt alkalmazott ügyét vizsgálják.

A bíróságon egyetlen dolgozó jelent meg, akitől szintén kártérítést követelnek, ám ő mégis úgy nyilatkozott, hogy az Najarinak kedvezett, gyakorlatilag maga ellen beszélt. Az, hogy pontosan miért is tette, csak sejteni lehet, mindenesetre a nő már nem a Ledina alkalmazottja, hanem információnk szerint újra a Zsolnay-gyárban dolgozik.

A felmondott dolgozók júliusban - nem engedték be őket a gyárba
A felmondott dolgozók júliusban – nem engedték be őket a gyárba

Dr. Mattyasovszky-Zsolnay Viktor, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisrészvényese lapunknak elmondta, hogy Najari a pert megelőzően úgy nyilatkozott a volt dolgozókról, amely „önmagáért beszél”. Najari ugyanis – idézte fel – például „betanított munkásnak” nevezte a felmondott 120 dolgozót, valamint azt hangoztatta, hogy a munkások „megköszönhetik” a cégnek, hogy ennyi ideig foglalkoztatták őket, mert nem is volt rájuk szükség – mondta a Zsolnay család leszármazottja.

-Lehet kreálni olyan történeteket, hogy a dolgozók meg lettek fenyegetve és csak azért mentek át a városi céghez, de hát azért itt felnőtt emberekről van szó és 120 ember nem fogja a semmi miatt kockáztatni a saját és a családja megélhetését. Mindannyian tudták, hogy bizonytalanság vár rájuk az új cégnél, de mégis úgy döntöttek, hogy felállnak és átmennek. Ennek nyilván meg volt az oka – mondta.

Az, hogy mindezek után Najari beperelte a dolgozókat és kártérítést követelt tőlük – fogalmazott a cég kisrészvényese – „nagyon furcsa”, hiszen ha Najari azt állította, hogy nem volt igény a munkásokra, akkor miért követel most tőlük kártérítést?

Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia az üggyel kapcsolatban lapunknak annyit mondott, hogy nagyon rossz néven veszi, hogy a Zsolnay-gyár körül olyan események történnek, amelyek rongálják a Zsolnay eszmeiséget, „a zsolnayságot”. Mindez azonban szerinte 2013 előtt kezdődött, még Bachar Najari megérkezése előtt, de azóta is tart.