Vona nem tudja, mennyi aláírása van a Jobbiknak

Ugyan a bérunióval kapcsolatos sajtótájékoztatót tartott Vona Gábor, a Jobbik elnöke és  Fogarasi Gábor, a Jobbik parlamenti képviselőjelöltje, egyikőjük sem tudott arra válaszolni, hogy mennyi aláírást gyűjtöttek össze eddig a kezdeményezésükhöz. Mindenesetre mindkettőjük szerint Pécs rossz irányba halad.

hirdetés

Nem tudom megállni, hogy ne reflektáljak a pécsi helyzetre, hiszen a feleségem szekszárdi – mondta Vona Gábor pártelnök, aki ezért többször járt Pécsen.

– Az elmúlt években az elszalasztott lehetőségek városa lett Pécs, de nem sikeres a város, ami nem az itt élő emberek bűne, mulasztása, hanem annak a politikai vezetésnek, amelyik nem volt képes Pécset felemelkedő pályára állítani – mondta Vona. Szerinte magyar állampolgárként felháborító, hogy nem láthatnak tisztán a város adósságát illetően.

A béruniós nemzetközi kezdeményezésről szólva elmondta, a céljuk az, hogy ugyanazért a munkáért fizetendő bérek egyenlőek legyenek az Európai Unión belül, ne legyen hatalmas szakadék az országok között, adjanak lehetőséget a kelet-európai régió felzárkóztatásának, amit az Európai Bizottság engedélyezett. A sikerhez egy év alatt egymillió aláírás kell, amit nyolc országban kell összegyűjteni – tette hozzá, ugyanakkor szégyen, hogy nem a kormánypárt tette ezt meg, Orbán Viktor miniszterelnöknek lett volna a feladata, nem az ellenzéki Jobbiknak.

Korábban egyébként, augusztusban Gyimesi Gábor pécsi jobbikos tartott már sajtótájékoztatót bérunió-témában.

Arra kérdésre, hogy eddig hány aláírás jött össze, nem tudott pontos választ adni. Mint mondta, a papíralapú íveket még nem hozták vissza a standokról, az online kérdőíveket pedig úgy 50-70 ezren tölthették ki, azt viszont nem tudta, hogy ezek ezen aláírások a nyolc országból, vagy Magyarországról jöhettek össze.

– Nem vagyok felkészült, naprakész a számokat illetően – ismerte el a bérunióról szóló sajtótájékoztatóján. Fogarasi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje mindehhez hozzáfűzte, hogy Pécsen sem tudnak pontos számokat közölni, majd később összesítik az adatokat.

Fogarasi Gábor Pécs csődközeli helyzetéről szólva elismételte a párt korábbi álláspontját, miszerint a városvezetés bujkált, majd később a város polgármestere és országgyűlési képviselői eltérő számokat mondtak a pécsi önkormányzat hiányáról. Csizi Péter, Hoppál Péter és Páva Zsolt felelős a pénzügyi helyzetért, akik létrehoztak egy bizottságot, majd pedig egy újabbat, egy tényfeltáró bizottságot, aminek tagja lett az ex-fideszes képviselő, Schneider János, az a Madár Péter, akinek a felesége Bánki Erik cégének ügyvezetője volt, és Rappai Ágnes, aki az önkormányzat cégeinél könyvvizsgáló.

Lapunk kérdésére, hogy mi az oka annak, hogy több munkahelyteremtő, illetve munkahelyteremtést elősegítő közgyűlési határozatot nem támogatott a Jobbik – például a Vásárcsarnok építéséhez szükséges terület megvásárlását, vagy az iparcsarnokok létesítését – , Fogarasi azt felelte, hogy ők támogatják a munkahelyteremtést, ezek azonban csak azokhoz kapcsolódó előterjesztések voltak.

Ketten az asztalnál

A sajtótájékoztató érdekessége volt, hogy ugyan Gyimesi Gábor parlamenti képviselőjelölt is ott volt azon, ám ő nem kapott helyett Vona mellett az asztalnál, csak moderátor szerepet töltött be. A pártelnök erre úgy reagált, hogy “ketten ülünk az asztalnál, ma Fogarasi Gábor vendége vagyok, az ő választókerületét járom végig”.

Kis helyen fórumoznak

A Jobbik Pécsen csütörtök délután fórumot tart, a helyszín ezúttal az a Vasutas Művelődési Ház, aminek a befogadóképessége 100 fő körül van – ez nem túl nagy, főleg annak tükrében, hogy a párt korábban az Zsolnay-negyedben, vagy éppen a Nevelési Központban tartott rendezvényeket. Vona ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem ők választották a helyszínt, meghívták őket egy eseményre.

Mint megírtuk, olvasóink hívták fel figyelmet arra, hogy hogy két pécsi választókerület közül az egyikben induló (Baranya I-es vk-ben) jobbikos Fogarasi Gábor, míg a másikban (Baranya II-esben) induló MSZP-s Szakács László az, aki aktivizálta magát. Nem kizárt, hogy egy ilyen megosztás működne is, hiszen a Political Capital elemzőjének állítása szerint a veszprémi és a tapolcai időközi választáson ez bejött.

A pártelnök egyébként a baloldali értelmiségi klub meghívására érkezett, az esemény egyik része nyilvános, másik része zárt lesz. A fővárosban egyébként október 23-án mindössze 150 ember jelent meg a Jobbik rendezvényén, miközben évekkel ezelőtt több ezren voltak kíváncsiak Vona Gábor szavaira.