Közgyűlés: kevesebben lesznek

Évi tizenöt-húsz millió forinttal kevesebbe kerülhet ezentúl a pécsi önkormányzat működése, ha végrehajtja az új kormánynak a helyhatósági választások rendjére vonatkozó változtatási javaslatait. A város közgyűlésében a tervek szerint a mostani negyven képviselő helyett huszonhét foglal majd helyet.

hirdetés

Illusztráció: Müller Andrea

Az ország összes településén csökken a testületek létszáma – jelentette be a minap Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke, Kósa Lajos. Pécs esetében ez annyit jelent, hogy marad a vegyes választási rendszer, azaz egyéni jelöltekre és pártlistákra szavazhatunk majd ősszel. A változás annyiban áll, hogy többségében egyéni képviselők alkotják majd a közgyűlést.

Az új elképzelések szerint huszonötezer lakosig nyolc egyéni, három listás, ötvenezerig tíz egyéni, négy listás, hetvenötezerig tizenkettő egyéni, öt listás, százezer lakosig tizennégy egyéni választókerületi és hat listás mandátum osztható ki. Minden további tízezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, s minden további huszonötezer lakos után ugyancsak eggyel a kompenzációs listáról érkező képviselők száma.

Pécsre számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a jelenlegi huszonnégy egyéni választókerület helyett tizenkilenc nagyobb méretű lesz az új rendszerben. Az egyéniek mellett nyolc képviselő a kompenzációs listáról juthat be a képviselő-testületbe. Őket egészíti ki majd a továbbra is külön megválasztható polgármester személye. Segítőjének azonban ezentúl nem feltétlenül kell egyszerre képviselőnek is lennie. Az új tervek szerint ugyanis alpolgármesternek olyan személy is megválasztható, aki nem tagja a képviselő-testületnek. A polgármestert a képviselő-testület elnökeként csak olyan alpolgármester helyettesítheti viszont, aki a testület tagja.

Dr. Papp Judit, a város címzetes főjegyzője a Pécsi Híreknek azt mondta, jelenleg évente 65 millió forintot tesznek ki évente a képviselő-testület működési költségei. Ha végrehajtják a slankítást, mintegy 15-20 millió forintot lehet spórolni annak fényében, milyen illetményeket állapítanak meg.

Dr. Tóth Bertalan, a változás miatt az új rendszer feltehetően legnagyobb vesztesének számító pécsi szocialista frakció vezetője egyetért a helyek számának csökkentésével, az új választási rendszerrel azonban már nem. Mint lapunknak elmondta, „az már kevésbé támogatható, ha a kormányzó erő a pillanatnyi népszerűségi adatoknak megfelelően alakítja át a szabályokat”. Utalt ugyanis rá, hogy az új szisztémával a pártlistákra leadott szavazatok jóval kevesebbet érnek majd. Szerinte a régi rendszert kellett volna folytatni, hogy fennmaradhasson az arányosság elve.

Dr. Révész Mária, a Fidesz-KDNP városi képviselő-csoportjának vezetője szerint az egyes települések esetében előnyösebb, hogy az egyénileg megválasztott, választókerületek érdekeit képviselő tagok alkotják a közgyűlést minél nagyobb arányban. Ők ugyanis inkább saját területükért, nem pedig delegáló szervezeteikért dolgoznak majd. A képviselői helyek csökkentéséről annyit mondott: huszonhét fővel is működtethető a pécsi önkormányzat és a bizottságok, ám hozzátette: minden egyes képviselő vállán nagyobb felelősség nyugszik majd ezt követően.

Feleannyian a megyén

A megyéknél is változik a felállás a tervek szerint. Az elképzelések arról szólnak, hogy a négyszázezernél kevesebb lakossal bíró közigazgatási területi egységek a jövőben húszezrenként egy képviselőt adnak a megyei közgyűlésbe. A mostani helyzetben a baranyai közgyűlésben negyven képviselő foglal helyet. Ez a szám ősztől megfeleződik.