Zöld pályára állna Pécs

A pécsi önkormányzat új alapokra helyezné a város energetikai gazdálkodását. A megújuló energiák minél szélesebb körben történő alkalmazása a cél. A stratégia 2013 és 2020 között határozza meg Pécs „zöld” jövőképét.

hirdetés

A stratégia kidolgozása párhuzamosan zajlik városfejlesztési koncepcióval, amelynek kidolgozása jelenleg is folyamatban van. A koncepció egyik fontos alapelve a fenntarthatóságot tűzte ki célul, s azt, hogy minél inkább törekedjünk arra, hogy a helyben elérhető, kiszámítható és stabil erőforrásokra épüljön a város jövője.A energetikai stratégia szintén ezen gondolatmenet mellett születik meg, azaz a zöld energiák kiaknázásának lehetőségeit.

– Jól látszik, hogy Pécs mai energiagazdálkodása zsákutcába vezet: a város túl sok energiát használ fel például az áram előállításához, az épületek fűtéséhez, a közösségi közlekedés biztosításához. Ráadásul ezeket javarészt importból – mondja Kővári János, a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnöke.

Ilyenek kerülhetnek a házak tetejére?

– A jövőben – s ehhez 2014-től több tízmilliárd forintos uniós támogatások állnak majd rendelkezésre – azon kell dolgoznunk, hogy a helyben meglévő forrásokat használjuk. Elsősorban a napenergia, a biomassza, biogáz, a hulladékokból, szénből kinyerhető tiszta forrásokra és a geotermikus energiára kell fókuszálnunk – mondja az elnök.

A most készülő stratégia arra lesz jó, hogy megtudjuk, melyik helyben meglévő energiaforrásból mennyit, milyen célra lehet kinyerni. A másik szempont, hogy a következő években miként lehet csökkenteni a város energiafelhasználását.

– A távfűtő kintlévősége 1,5 milliárd forintos és folyamatosan nő. Ha az új energiaforrások felhasználása az épületek korszerűsítésével is párosul, ez a szám csökkenhet – mondja Kővári. Amennyiben sikerül forrásokat szerezni a mostani elképzelésekhez, az ugyanakkor munkahelyeket is teremt Pécsen: a geotermikus energia, a szénenergia, a napenergia, a biomassza mind jobb kihasználása, az épületek felújítása mind hozzájárul majd a helyi gazdasághoz. Kővári szerint munkahelyek ezreinek létrehozásáról lehet szó a következő 5-10 évben.

A munkára a Kék Gazdaság Konzorciumot – meghívásos pályáztatás után – kérték fel. A társaság feladata, hogy a helyi társadalom és a gazdaság szereplőinek széleskörű bevonásával alkossa meg a közép- és hosszútávra (7, illetve 20 évre) szóló dokumentumot.

A konzorciumnak a helyi viszonyokat szem előtt tartva pontos víziót kell megfogalmaznia. Olyan kérdésekre kell választ találnia, hogyan lehet kialakítani a teljes városi ellátási és fogyasztási láncot átfogó energiahatékonysági intézkedéseket? Miként lehet növelni az alacsony széndioxid kibocsátású villamosenergia-termelés arányát a városban, hogyan lehet az alternatív hőtermelés elterjesztését megvalósítani, valamint növelni a környezetbarát közlekedési módok részesedését. Összehasonlító elemzést kell készíteniük környezeti és energiahatékonysági szempontból a meglévő rendszerekről és az új, alternatív módszerekről.

A munka első szakaszából, a helyzetelemzésből kiderül, hogy évente egy főre vetítve 222 liter üzemanyagot használnak el a pécsiek. Megvizsgálták azt is, hogy mennyi az egyes energiák felhasználásához kapcsolódó szén-dioxid – és más üvegházhatást okozó gázok – mennyisége. Kiderült, hogy a város villamos energia fogyasztása önmagában e gázok kibocsátásának 55%-áért felel, mely a vezetékes gázzal együtt közel 78%-ot tesz ki. A felhasználás során Pécs lakossága összesen 635 ezer tonnát ereget ki ezekből a légkörbe.

[frame]

Pécs függésben van

A tanulmány kitért arra a város energiafüggőségére, ami igencsak jelentős, hiszen a lokális és regionális energiahordozók aránya mindössze 23,3%, mely több mint 90%-ban a Pécsi Hőerőmű 2013-ban üzembe helyezett szalmatüzelésű blokkjának köszönhető. A város energiaigényének kereken 46,9%-a interkontinentális beszállítási körzetből származik, mely súlyos mértékű energiafüggőséget jelez. [/frame]

 • Zöld pécsi

  H.K.J. Úr javaslata valóban nagy adag naivitást tartalmaz sajnos. De a képviselő Úré is! Ha jól sejtem a tanulmány kb .100millióba kerülhet nekünk. Az ilyen általános tanulmányok használhatatlanok!

 • va-la

  H-K. úr felajánlását magam sem támogatnám – a javaslatában részletezettek komolytalansága alapján…

 • pécsi

  Úgy gondolom, hogy az utóbbi időben nagyon sok tanulmány készül mindenről Pécsett. Valószinüleg jó pénz rejlik benne. De melyik fog megvalósulni belőlük? Szerintem egyik sem, csak tanulmány marad.

 • Zöldike

  A napcella több mint 50 éves technológia. Ha eddig nem sikerült rentábilissá, vonzó alternatívává tenni itthon, akkor ezután sem fog menni. Különösen most, hogy a fél Mecsek a helyi erőművekben végzi biomassza néven és senkit nem igazán érdekel…

 • kíváncsi

  Azt a mindenit, de forró nyár van…

 • herczegh-Kovács János

  Ez év tavaszán bementem a városházára,és felajánlottam a fő építésznek egy 1000m2 es területet hogy ott TÜKRÖS NAPERŐMŰVET építsen a város.Az elgondolásom szerint a következő képpen lehetne megvalósítani.1.lépés a városnak egy kötvényt/ vagy ilyesmit lehetne kibocsájtani az erőművet ebből és az uniós támogatásból lehetne finanszírozni a beruházást.
  2.A város egy céget alapíthatna Napelem gyártásra, ahol a közmunkásokat lehetne foglalkoztatni. a napelemek felszerelését az intézményekbe szintén, ezenkívül a közvilágítást is teljesen modernizálni 3. a közlekedést villamos járművekre cserélve ,az erőműben meglehetne termelni a tömegközlekedéshez szükséges energiát A környezetszennyezést néhány év alatt
  0-ra lehetne csökkenteni.A javaslatommal érdemben NEM foglalkoztak!!!

 • Cuki

  Első lépésben a nemzeti dohányboltok tetejét kéne leemelni, mert a “Tudás fényt áraszt….