Zsolnay-vázákat keresnek a Costa Concordián

Megkezdődött a kárfelmérés és a  rögzítése az óceánjáró roncsának kedd hajnalra véget ért egyenesbe hozása után. A hajóról az értékes berendezéseket és műtárgyakat is ki akarják menteni, közöttük magyar iparművészeti kincseket.

hirdetés

A Corriere della Sera című olasz napilap szerint a hajó berendezése 3 millió eurót ér. Ötszáztíz eredeti műtárgy van a Costa Concordia fedélzetén, például a termeket díszítő festmények, de 19. század közepén készült Zsolnay kerámiavázák és budapesti kávéházak századfordulós szervizei is utaztak, valamint aranydíszítésű cseh kristályok. Ha meg is semmisültek, a biztosító jelentős összeget fizethet utánuk.

A zátonyra futott és oldalára borult Costa Concordia eddig víz alatt fekvő oldala kiemelkedett a tengerből, az olaszországi műveletet végző Titan Micoperi amerikai-olasz konzorcium műszaki szakemberei elkezdték felmérni a hajó szerkezetének állagát – nyilatkozott Sergio Girotto, a Micoperi főmérnöke.

Az óceánjárót jelenleg az az acélszerkezet tartja, amelyet az utóbbi egy évben emeltek, a következő lépés a Costa Concordia stabilizálása, hogy az óriási roncs állja a téli hónapokban a tenger hullámzását. A hajó elvontatásának még nincsen pontos időpontja, de a roncs legkésőbb jövő nyár kezdetére tűnhet el Giglio szigetének partjairól.

A Costa Crociere és a Titan Micoperi közötti szerződés értelmében a hajó stabilizálása után felszínre hozzák a kabinokban levő 150 széf tartalmát, melyet olasz ügyészek jelenlétében lefényképeznek és nyilvántartásba vesznek a tulajdonosoknak való visszajuttatáshoz.