A Nevkó, ami Kertváros szíveként dobog

Szerencsésnek érzem magam, mert én akkor kezdhettem el a tanulmányaimat a gimnáziumban, amikor a 30. évfordulóját ünnepelte, de most még szerencsésebbnek érzem magam, hogy leírhatom a „Nevkó” történetét – írja az iskola diákja. 

hirdetés

Az ANK 1979. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit, először az 1. Sz. Iskola előtt, majd két éven belül a többi egység is hozzákapcsolódott. A gimnázium és a művészeti iskola csak jóval később, 1986-ban jött létre.

A kertvárosi Nevelési Központ építkezése (Forrás: Régi Pécs Facebook)

Gimnáziumunk azért fontos, mert itt kezdődött el az országban elsőként a két tanítási nyelvű angol oktatás, ami nem minisztériumi szervezéssel jött létre. Ennek a tagozatnak a vezetője Bender Ágnes tanárnő, aki a mai napig intézményünk kiváló angoltanára. Az alapító angoltanár pedig Zombori Judit, aki ma már sajnos nem lehet velünk.

A humán és társadalomismeret nevű szolgáltatás szintén 1986-ban indult, amelynek mai napig Bóna Gézáné Maksay Mária tanárnő a tagozatvezetője. Amikor elkezdték ezt tanítani, az emberek furcsán, gyanakodva néztek erre, ugyanis nem tudták, hogy a tantárgy mögött mi is rejtőzött.

Az ANK-ban már a 90-es években érettségiztettek ebből a tantárgyból, ami csak a 2005-ös kerettantervben jelent meg kötelező tantárgyként. Ám az évek során egyre több diák jelentkezett erre a szakra. Akik itt végeztek egykor, ma már a város és a régió szociális intézményéinek dolgozói. Ezek a diákok mai napig hálásak Maksay tanárnő rendkívüli munkájáért.

Az első „házi” számítógépek már akkor megtalálhatóak voltak az ANK-ban amikor a Windows még nem is létezett. A gimnáziumban először csak szakköri, majd fakultációs óránként tanították a számítástechnikát.

1997 mérföldkő volt, mivel ebben az évben a Sulinet országos hálózatának kiépítése elhozta a világhálót. Majd ugyanebben az évben az informatika bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, és nem csak fakultációs óra volt, hanem kötelező óra, ami már választható érettségi tantárgy lett. Ma már fontos tantárgy ez, hiszen minden az informatikáról szól, nem árt, ha az ember ért hozzá.

Az ANK nem csak egy iskola, ahol a tanárok bejönnek az órára és leadják a tananyagot.  Ők nem csak a magyart, a történelmet, vagy a matekot tanítják meg, hanem valami pluszt is hozzáadnak.

Szóval ők az életre is próbálnak nevelni. A mi osztályunknak Mezei Adél magyartanárnő mondja sokszor, hogy az élet nem fekete-fehér. Amiben teljesen igaza van, hiszen az életet nem lehet tantárgyakra bontani. Nevkósnak lenni különleges, mert a folyosón sétálva látható a sok-sok tabló, rajta a különböző nemzedékekkel. Itt az osztályok egy nagyobb családot alkotnak. Mielőtt bekerültem ide, sok emberrel beszélgettem az gimnáziumról, és amikor azt mondták, hogy nevkósnak lenni kivételes, én nem hittem el. Most, hogy 11.-es vagyok, belátom, hogy ezeknek az embereknek igaza volt.

Ebben az iskolában érvényesül Seneca ókori bölcs mondása: „Non scholae sed vitae discimus” azaz nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk.

Salamon Krisztina 11.b