Itt a jövő: szupermodern diagnosztikus és terápiás eszköz került a pécsi Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikára

Az évtizedek óta ismert ízületi tükrözéses eljárások csúcstechnológiája került nemrég a pécsi klinikára dr. Patczai Balázs ortopéd- és traumatológus szakorvos, klinikaigazgató-helyettes jóvoltából, aki nem pusztán magát a szinte futurisztikus technikát, de annak alkalmazási módszerét is elhozta hazánkba. A nanoszkóp, avagy tűartroszkóp nevű diagnosztikus és terápiás eszköz segítségével a vizsgálatok jóval betegbarátabbá válnak, kisebbek lesznek a műtéti hegek és behatolási kapuk. Magyarországon először Pécsett végeztek ilyen beavatkozást. 

Amit az eszközről tudni érdemes

Az 1,9 milliméteres, viszonylag flexibilis optika a hozzá tartozó kezelőegységgel kisebb, mint egy számítógépes egér, így könnyen elfér az orvos markában. Ehhez tartozik egy laptophoz hasonló konzol is, amely kivetíti az ízületen, illetve az ínhüvelyen belüli „világot”, melyet az orvos igény szerint le tud fényképezni vagy videózni a modern szerkezettel. Ez a betegbiztonság és a dokumentációs lehetőségek biztosítása miatt is fontos, hiszen a rendelőben elvégzett tűartroszkópos diagnosztikus vizsgálat felvételeivel már a definitív műtéthez való előkészületeket is tudják segíteni. Sőt, a rendszer része egy, az optikához hasonlóan vékony eszközpark, melynek segítségével a kisebb sérüléseket, elváltozásokat azonnal – egy újabb műtétet elkerülve – el is tudják látni. Abban is különbözik az eddigi technológiáktól, hogy az optikai egység csak egyszer használatos, a konzol része pedig könnyen hordozható, megnyitva a lehetőséget a rendelői vizsgálatok irányába.

Miért jobb a betegnek, mint a hagyományos ízületi tükrözéses eljárások?

A technológiai fejlesztésének az volt a filozófiája, hogy minél kisebb ártalom mellett, a legnagyobb információmennyiséget kaphassák a szakemberek az ízületi sérülésekről, illetve elváltozásokról. A beavatkozás nem jár nagyobb ártalommal, mint egy ízületi injekció, hiszen nagyon vékony és kicsi szerkezetekkel dolgoznak. Az ez által okozott műtéti sebek olyan aprók, hogy még csak össze sem kell varrni őket. Hatalmas előny, hogy a betegnek nem kell befeküdnie a klinikára, hanem járóbetegellátásban a beavatkozás után azonnal hazasétálhat, sokkal kisebbek a fájdalmai is, és akár már másnap gyógytornázhat. Ez a technológia tehát jóval könnyedebb, mint az eddigi, és sokkal inkább betegbarát.

Még nem terjedt el a világban a Pécsett már alkalmazott technológia

Egyelőre alig pár helyen, az Egyesült Államokban is csak 2019 végén jelent meg. A 2020-as év pandémiás hányattatásai miatt nem tudott látványos sikereket elérni, ezért limitált a világon azoknak a száma, akik hozzájutottak. Magyarországon, illetve a régióban is először Pécsett végeztek ilyen beavatkozást. Azonban minden lehetőség adott arra, hogy elterjedjen a módszer, ahogy idővel a bekerülési költség csökken.

Dr. Patczai Balázs a PTE ÁOK weblapjának nyilatkozott elsőként az eljárásról, a teljes interjút IDE KATTINTVA olvashatjuk.

(x)