A kistelepülések könyvtári ellátása 2013-tól a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében történik Magyarországon. A KSZR célja, hogy az 5000 főnél kisebb lakosságszámú településeken élők minőségi könyvtári szolgáltatásokhoz jussanak. Baranya megyében 301 település található, a pécsi székhelyű Csorba Győző Könyvtár 2019-től már 286 települést lát majd el.

hirdetés

Jelenleg kétféle módon működik a könyvtári ellátás a megyében: a következő évtől 219 településen úgynevezett telepített könyvtári szolgáltatóhelyekre térhetnek be az olvasók, illetve már 67 településen szolgáltat majd az intézmény két könyvtárbusza.

A megújult megyei könyvtár ellátási rendszer 2013-as indulása óta a baranyai könyvtárakban a belső terek folyamatos átalakulása mellett jelentősen nőtt azon települések száma is, ahol a fejlesztéseknek köszönhetően új bútorok, polcok, folyóirattartók, asztalok, székek, illetve gyerekbútorok várják a könyvtárba betérőket. A korábban informatikai eszközzel nem rendelkező települések számára vásárolt új gépeken felül a többi településen is lecserélésre kerültek az elavult számítógépek. Jelenleg Baranya megye minden településének könyvtári szolgáltatóhelyén van legalább egy számítógép, ami az olvasók rendelkezésére áll.

A KSZR szolgáltatás részeként a Csorba Győző Könyvtár a telepített könyvtáraknak és a könyvtárbuszos településeknek is két könyvtári programot biztosít az aktuális év folyamán. Gyermekműsorok, kisebb színházi előadások, bábszínházi műsorok, kézműves-foglalkozások, verses programok is színesítik a rendezvény-kínálatot. Az elérendő cél, hogy a települések könyvtárai az év során legalább négy rendezvényt biztosítsanak a helyi lakosoknak, ebből kettőt a megyei ellátásért felelős Csorba Győző Könyvtár vállal.

A Csorba Győző Könyvtár 1-es könyvtárbusza fotó: Sóki Tamás

Baranyában az országban egyedülálló módon két könyvtárbusz is szolgáltat. A buszok két uniós pályázatnak köszönhetően készültek el 2010-ben, illetve 2014-ben. A járművek egy napon átlagosan 3 településre jutnak el, ahol másfél óráig várják a helyi olvasókat, a könyvtárosok pedig negyedéves rendszerességgel szerveznek könyvtári, irodalmi programokat, ezzel színesítve a szolgáltatást.

A Csorba Győző Könyvtár minden évben bekapcsolódik az országos szakmai szervezetek által koordinált rendezvénysorozatokba. A március végi Internet Fiesta és az őszi Országos Könyvtári Napok rendezvényeibe a megyék könyvtáros munkatársai az ország összes könyvtárát igyekeznek bevonni. Országos szinten Baranya a legaktívabb megyék közé tartozik, rendszerint az ellátott települések nagy része csatlakozik a felhívásokhoz, és a könyvtárak több száz programmal várják a települések olvasóközönségét.

A Csorba Győző Könyvtár célja, hogy a következő évek fejlesztései után még több könyvtárhasználó térjen majd be a felújított, korszerűsített közösségi terekbe.

(x)

Hirdetés