Milyen laptopot válasszunk a gyermekünk számára?

Egyre inkább kijelenthető, hogy a laptopok alapvető tanfelszerelésnek számítanak; a világhálón elérhető végtelen mennyiségű információ nagymértékben segíti a diákokat a tanulásban, legyen szó akár általános iskolai vagy egyetemi tanulmányokról.

hirdetés

Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy valóban laptopra van-e szüksége a gyermekünknek. Ha otthon lakik, és egyáltalán nem fontos számára a hordozhatóság, abban az esetben egy asztali számítógép előnyösebb választás lehet. Persze ha a gyermekünk jövőre kollégiumba költözik, gondolkodjunk előre!

Az iskolakezdés és a taníttatás jelentős anyagi terhet ró a szülőkre, ezért észszerűnek tűnik egy olcsó gép vásárlása. Ez azonban gyakran nagyon rossz ötletnek bizonyul, különösen abban az esetben, ha nagyobb erőforrásigényű munkákat is el kell végezni a gépen; a grafikai szerkesztés, a videóvágás, a tervezőprogramok használata mind olyan feladat lehet, amit egy gyengécske konfiguráció csak nagyon lassan és akadozva végez el. Ráadásul az olcsó laptopok rendszerint gyengébb minőségű anyaghasználattal készülnek, emiatt sérülékenyebbek.

Persze tartsuk szem előtt, milyen célokat szolgál a laptop. Amennyiben csupán szövegszerkesztés, táblázatkezelés, böngészés, elektronikus levelezés, videómegtekintés a cél, abban az esetben egy gyengébb konfiguráció is megfelelő lehet. Médiaszakos, videóvágó, tervező és grafikusi szakra készülő gyermekeink számára azonban egy alapgép édes kevés lesz. Amennyiben lehetővé szeretnénk tenni, hogy a gép egy-egy korszerűbb videójáték futtatására is alkalmas legyen, szintén erősebb hardverre lesz szükség.

A szülők gyakran túlzottan is gyakorlatiasan döntenek; ha laptopra van szükség, megvásárolják az első alkalmasnak tűnő darabot valamelyik szupermarketben. Ez nem mindig szerencsés hozzáállás, hiszen így előfordulhat, hogy a gép nem felel meg az elvárásoknak, a laptopok bővíthetősége azonban nehézkes.

Lényeges támpontot jelent a memória mennyisége; rendszerint 4, 8 és 16 GB RAM-mal rendelkező gépekkel találkozunk. 8-nál kisebb memória esetén csupán a kis erőforrású szoftverek futtathatók akadásmentesen, 8 és 16 GB használatával viszont több programot futtathatunk egyidejűleg, ilyen esetekben kényelmes használatra számíthatunk. A gép teljesítményét jelentősen növelhetjük, ha a régi HDD helyett SSD merevlemezt választunk. Ezek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, így gyorsabb adatforgalmat biztosítanak, illetve a meghibásodás veszélye is alacsonyabb esetükben. Hátrányuk a kisebb tárkapacitás és a magasabb ár.

Általánosságban elmondható, hogy érdemes az alapvető elvárásainknál kicsit erősebb konfigurációt választani. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre a szükséges pénzeszköz, a Minikölcsön expressz szolgáltatásának köszönhetően, külön díj ellenében, 0% THM mellett akár néhány óra alatt hozzájuthatunk a szükséges összeghez. A Minikölcsön normál ajánlatára 24,9% THM vonatkozik.

Hirdetés