Nem csak a suli, hanem az ovi is elkezdődött!

Lehet, hogy most kezdi a kiscsoportot a gyermeked, de az is lehet, hogy már nagy visszatérő, ettől függetlenül az ovikezdés minden esetben egy izgalmas periódus. Éppen ezért a legjobb, ha már idejében elkezdünk hangolódni egy kicsit a kezdésre.

Lássuk, hogy milyen módszerekkel lehet ezt hatékonyan kivitelezni!

A könyvek jó barátok

A könyvek és a benne leírt történetek rengeteg helyzetben tudják segíteni az embert. Nincs ez másként az ovikezdéssel sem, így nem véletlen, hogy rengeteg könyv íródott a témában. Az pedig, ha valamilyen speciális témakörben olvasgattok, nagyban hozzásegíti a gyermekeket ahhoz, hogy kérdezni tudjanak és jobban megismerjék az adott kérdéskört. A Játékszigetnél kapható könyvek igen jó választásnak bizonyulnak!

Ilyenek például Vadadi Adrienn ovis meséi, amelyek különböző történeteket mesélnek el, amik az óvodások nagy részével megtörténik. Ilyenek például az alvás, vagy épp a nem alvás témaköre, de a veszekedés-megbocsátás is ide tartozik. A Bogyó és Babóca imádóinak is készült óvodai mese, amiben egy napot elevenítenek meg.

Az oviban a mindennapos létezés különböző rutinfeladatok köré épül, mint amilyen a kézmosás, az öltözés, az egyéni WC-használat, valamint az önálló étkezés. Ha meg akarjuk adni az alap magabiztosságot a gyermeknek, akkor ezt már nyáron kezdjük el. Sok szülő szereti megcsinálni a gyermeke helyett ezeket a feladatokat, de ezzel elveszi tőle a sikerélményt, hogy önállóan is képes rá. Természetesen nem baj, ha nem tökéletes az egész, a lényeg, hogy ismeri a teendőket és minden alkalommal megpróbálja egyedül véghezvinni. Az óvónők és a dajkák biztos, hogy segíteni fognak bennük.

Természetesen ehhez az is hozzátartozik, hogy a gyermek tudjon segítséget kérni akkor, ha elakad egy-egy feladat végrehajtásában. Érdemes előre tisztázni, hogy kinek és hogyan kell szólni abban az esetben, ha segítségre van szüksége. 

Társasozzunk együtt

Ahogy a könyvek, úgy a társasjátékok is nagyban segítenek egy-egy szituáció hatékony megismerésében. Ilyen például a Óvodás vagyok társasjáték, ami már egészen kiskortól használható. A játék lényege, hogy a gyermekek már egy játék során is egy teljes ovis napot visznek véghez, azaz oldják meg a kiszabott feladatokat. Az nyer, aki először végigmegy a pályán, de ettől függetlenül ennek a játéknak nem igazán a győzelem a mozgatórugója. A feladatok egyáltalán nem nehezek, de különböző területekhez kapcsolódnak, így nyugodtan játszhatunk az udvaron, az öltözőben, a csoportszobában és bárhol, ahol a feladatok megkívánják.

Ahogy látható, korántsem nehéz dolog felkészíteni egy gyermeket az ovikezdésre, de minden esetben fokozott türelmet és rengeteg kitartást igényel. Mivel pedig picik még, így különösen fontos, hogy egy-egy mesét vagy játékot többször ismételjük meg ahhoz, hogy biztonsággal ismerjék.

(x)

hirdetés
Uránia Mozi