Hatalmas fejlesztés a gyerekklinikán

A gyermekklinikának szüksége van a támogatásra

Pécs lesz az egyik vidéki központja annak a beruházásnak, amelynek célja a sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztése. Az országosan összesen tízmilliárd forintos projekt során egymilliárd forintból bővíthetik és korszerűsíthetik a PTE Gyermekklinikáját.

hirdetés

Nemrég országos program indult a gyermekbaleseti sérültek és sürgősségi ellátásra szoruló. Az elképzelések szerint a létrehozandó országos hálózat részeként Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, valamint Győrben és Pécsen alakítanak ki központokat.

– Ezeken a helyeken van olyan szintű gyermeksebészeti ellátás, amelyre rá lehet építeni a baleseti sebészetet. Pécsre a jelen pillanatban egymilliárd forint juthat a szükséges fejlesztés megvalósítására – közölte megkeresésünkre Decsi Tamás professzor, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója.

A beruházás a József Attilai utcai gyermekgyógyászati klinikán található gyermeksebészeti osztályt érinti.

– Szeretnénk vadonatúj műtőblokkot kialakítani, bár természetesen most is végrehajtunk műtéteket, most is ellátjuk a gyermekbetegeket. Jelenleg két műtőnk van, azonban reményeink szerint a beruházás révén négy vagy öt műtőt tudunk majd a betegek rendelkezésére bocsátani., amelyek egy teljesen más típusú betegellátást tesz majd lehetővé. S azt is reméljük, hogy a gyermekkórtermeket is gyökeresen át tudjuk majd alakítani: legalább a kórtermek felét úgy szeretnénk kialakítani, hogy minél több szülőt el tudjunk helyezni. Ez így nagy területigényű beruházás, amely infrastruktúra-fejlesztéssel is jár. Lesz helye a pénznek – fogalmazott a professzor.

A projekt során a pécsi klinikának előbb részletes terveket kell benyújtania, s ha minden a tervek szerint alakul, akkor még idén megszülethet a finanszírozói döntés, ami után kezdődhet a konkrét beruházás, amelynek megvalósulása két éven belül lezárulhat.

A pécsi gyermeksebészeti osztályon évente összesen kétezer műtétet és beavatkozást hajtanak végre, amelyek egyik része sérülésekből származik, másik része pedig betegségekkel kapcsolatos.