Jubilál a régió szívcentruma!

Idén ünnepli fennállásának 20 éves évfordulóját a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikája, ami a régió kardiológiai és szívsebészeti centrumaként a nap 24 órájában, több mint 220 dolgozóval folyamatosan látja el a Dél-Dunántúli szívbetegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el, a kardiológiai szakambulancián pedig évi 47 ezer vizsgálatot végeznek el.

hirdetés

Az koszorúérelzáródás, szívinfarktus megbetegedések és halálozások aránya a Szívgyógyászati Klinika 1999-es megnyitása óta nagy mértékben csökkent a régióban. A klinikán rendelkezésre álló szívkatéteres berendezés alkalmas a koszorúereken végzett valamennyi jelenleg elérhető beavatkozás elvégzésére. Ezen túlmenően pedig lehetőség nyílik a szívsebészeti műtétek, valamint a perifériás ereken elvégzendő diagnosztikai vizsgálatok, nagyérműtétek és érprotézisek beültetésére.

A klinika szívsebészeti munkacsoportja az elmúlt 20 év alatt több ezer koszorúér-áthidaló műtétet, szívbillentyűműtétet és kombinált nyitott szívműtétet végzett. Jelenleg az egyre nagyobb számban végzett minimál invazív (a mellkas kis metszéséből végzett műtét) és a mellkas megnyitása nélküli endoszkópos szívműtétek jelentik az innovációt és a fejlődés irányát.

A 20 éves évfordulóra szervezett megemlékezés keretében 2019. november 29-én a Hotel Palatinus Bartók termében a meghívott előadók, alapítók, korábbi igazgatók foglalják össze és mutatják be a pécsi Szívgyógyászati Klinika két évtizedes történetét, fejlődését és eredményeit.