Egy falu, ahol a közösségi oldal lett a “kocsma”

Kérj és megadatik – lehetne Szászvár szlogenje, de inkább nem nagyzol a település. A falu csupán 2500 lakost számlál, ennek ellenére minden második helyi a közösségi oldalon lóg és tárgyalja meg a falu gondját-baját. A polgármester pedig reagál, méghozzá tettekkel. Sikersztori, kampányidőszakon kívül! 

hirdetés

A buszmegállóban nincs szemeteskuka! – szól a bejegyzés. Három nappal később pedig készül a fénykép, amin egy kuka van. A szöveg pedig: kérj, és megadatik! Mindez Magyarországon, azaz Baranya megyében történik, napjainkban. A Pécstől negyven kilométerre található Szászvár élete egy éve vett 180 fokos fordulatot, amikor a polgármester úgy döntött, hogy a kampányidőszakban előszeretettel használt közösségi oldalt nem szünteti meg, inkább felhasználja. Elkezdte megosztani a faluban történő fejlesztéseket, amire persze jöttek a reagálások, olykor rosszindulatú kommentek. A polgármester viszont ezeket nem hagyta annyiban, ha tudott, tettekkel reagált.

– Nem kell nagy dolgokra gondolni, éppen csak egy kis odafigyelésre vagy épp szervezésre – kezdi Dunai Péter polgármester. – Volt, hogy a nyugdíjasok szószólója írt, hogy az egyik buszmegállóban nincsen pad és nem tudnak leülni. Szerencsére épp az orvosi rendelőt újítottuk fel, ahová beszereltünk új ülőalkalmatosságot, a régit pedig kitettük a megállóba. Ezt persze feltettük a közösségi oldalunkra – meséli Dunai Péter.

szaszvar2_buszmegallo

A változásokról természetesen kép is készül

A történet itt nem állt meg, a jó példa meghozta a helyiek kedvét és egyben tettvágyát. Így újult meg majdnem az egész központi rész Szászváron.

– Először a helyi gyógyszertáros szólt, hogy segítségre lenne szüksége, mert az előtte lévő kert, ami közterület, nem túl esztétikus. Felajánlotta, hogy megvesz mindent, mi csak segítsük őt munkaerővel. Így kertészeink nekiláttak. A végeredményt természetesen ebben az esetben is posztoltuk a Facebookon. Azóta már a fodrászat, cukrászda előtt is megszépült a terület – mondja Dunai Péter.

A szászváriak nemcsak a küllemre figyelnek – teszi gyorsan hozzá a polgármester. A faluban 20-30 rászoruló család él, őket egy négy főből álló családsegítő szolgálat segíti. És most már a helyiek is. A minap egy teljesen jól működő, szoftverekkel felszerelt számítógépet adományoztak.

szaszvar3_adomanyozas
Miklós elajándékozta a gépét

– Nekünk már nem volt rá szükségünk, így megkérdeztük a polgármestert, hogyan tudnánk odaadni valakinek – kezdi a történetét Fluck Miklós, aki nem először tett jót.

– A polgármester mondta, hogy a családsegítők felmérik, kinek lenne szüksége gépre és azoknak odaadják. Mi csak bevittük a hivatalba és tudtuk, hogy jó helyre kerül majd. Természetesen hozzájárultunk ahhoz, hogy a példánkat megosszák a neten, hátha többen kedvet kapnak  – mondta az adományozó.

Miklós egyébként korábban bútorokat és játékokat is vitt már adományként. Az ő példája azonban nem egyedüli. A faluban két özvegyasszony a telkét ajánlotta fel.

– Olyan 5-600 négyzetméterről beszélünk, amiket felajánlottak gondozásra a település számára. Így most ott paradicsomot, paprikát, hagymát, krumplit termesztünk, hogy aztán helyben feldolgozzuk azt a település konyhájában – mondja Dunai Péter.

A polgármester hozzátette, télen tűzifával is egyre több családon tudnak segíteni, mivel az államtól ha kérnek, kapnak. És hogy mi a titok? Szerintük pont az, hogy náluk nincsenek titkok és a közösséget a közösségi oldalon is lehet kovácsolni!