8 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapHírzónaBiczó jógalégzéssel fényesítene a bronzon

Biczó jógalégzéssel fényesítene a bronzon

Az élete első felnőtt versenyén, a napokban véget ért eindhoveni rövid pályás úszó Eb-n bronzérmet szerző Biczó Bence számára már hazatérése másnapján újraindultak a monoton edzések. És mert többet már nem nagyon tud úszni egy nap, most egy új trükköt vetnek be: jógalégzéssel próbálnak tovább faragni amúgy is szenzációs időeredményein.

A 200 pillangó igazi pécsi sikerszámmá avanzsált a holland városban: a pályafutását a pécsi ANK-ban kezdő, immár évek óta a fővárosi Jövő SC-ben készülő (és 400 vegyesen is a dobogó tetejére álló) Jakabos Zsuzsanna aranyérme mellett a PVSE úszója, Biczó Bence is e számban ért eddigi pályafutása csúcsára.

Igaz, 17 esztendősen neki ez „csak” a bronzot jelentette a felnőttelitben, ám 1:53,75 perces ideje máris magyar csúcsnak számít. Értékét pedig nagyban növeli, ha tudjuk, hogy a döntő délelőttjén előadódott „apró adminisztrációs malőr” miatt (ekkor nem volt még nevezési ideje…) a leggyengébb futamban, mindössze másodmagával kellett kvalifikálnia a fináléra.

Nem csoda, hogy az időkényszer miatti hajtás így a kelleténél többet vett ki belőle – ám végül így is csak négy század másodperc választotta el az ezüsttől. Ráadásul a rövid pálya sokkal inkább kedvez az erősebb testfelépítésű, idősebb úszóknak, akik a 25-ös medence első 15 méterét a víz alatt „kidelfinezik”, márpedig a pécsiek saját mérései szerint e módszer másodpercenként mintegy negyven centis előnyt hozhat a normál tempójú úszáshoz képest.

Az újdonsült Eb-bronzos számára egyébként kifejezetten jól sikerült az idei esztendő, hiszen előbb az ifi Eb-n Európa-csúccsal, majd ezt megismételve az I. Ifjúsági Olimpián egyaránt a dobogó tetején hallgathatta a Himnuszt.

Ahogy edzője fogalmaz, bár tanítványa remekül terhelhető, az edzéseknek lassan sem az idejét, sem az intenzitását nem tudják majd tovább növelni, így új utakat keresnek az idők további lehetséges lefaragására. Ennek egyik módja, hogy Sántics Béla már felvette a kapcsolatot egy jógaspecialistával, akitől az ősi keleti légzésmódszer úszásra adaptálható elemeit igyekeznek majd a siker érdekében eltanulni.

Szűcs Zsolt írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő