7 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaKészül a sportkoncepció, előkészületben a pályázatok

Készül a sportkoncepció, előkészületben a pályázatok

Októberi megalakulása óta már többször is ülésezett az önkormányzat Népjóléti és Sportbizottsága – ám ezen a héten kerültek napirendjükre először érdemi sportos kérdések is. A grémium megkezdte a jövő évi sportpályázatok előkészítését – a tervezet kidolgozásával (az elfogadásra váró 5. Pécsi Sportkoncepció alapján) a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-t megbízva.

Bár ezúttal is elsősorban „népjóléti”, azaz szociális jellegű kérdések uralták az ülést, zárásként a sport is terítékre került. Igaz, némi „áthallásként” éppen a sportolói bérlakásokkal kezdve – ezekből jelenleg 23-at tud a város az egyesületek, illetve formailag közvetlenül a pályájukat rövidebb-hosszabb ideig Pécsett folytató versenyzők részére bocsátani.

Ahogy Moór Eszter bizottsági elnök fogalmaz, mint sok más területen, itt is magát a rendszert tartják átgondolásra érdemesnek, hogy a jövőben átláthatóbb, a reális igényekhez igazodó módon gazdálkodhasson az önkormányzat az e célra szánt lakásokkal.

„Személyzeti” kérdésekkel folytatva munkáját, az öttagú bizottság egy öttagú szakértői testületet választott maga mellé. Ahogy az elnök asszony fogalmaz, kimondottan sportszakértő azért nincs most e sorban, mert az erre legalkalmasabb személyek mind valamelyik egyesülethez, szakosztályhoz kötődnek, márpedig az ilyen jellegű „érintettséget” mindenképpen el szerették volna kerülni. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a klubok képviselőire a „háttérmunkában” igenis számítanak, és szeretnék a helyi sportélet szereplőivel a korábbinál sokkal szorosabbra fűzni a bizottság együttműködését.

És ha már egyesületek: közülük a legtöbbet így, az év fordulóján már bizonyára élénken foglalkoztatja a jövő évi önkormányzati sportpályázati rendszer is. A koncepció kidolgozásával – a tavalyi pályázat továbbvitelre érdemes elemeinek, illetve az egyelőre hivatalos elfogadásra váró 5. Pécsi Sportkoncepció idevágó elveinek figyelembevételével – a bizottság a Vári Attila vezette Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-t bízta meg (és 2011-től ugyanennek a szervezetnek a feladata lesz egyébként a nyertes pályázók által felhasznált támogatás utólagos ellenőrzése is).

Az önkormányzati sporttámogatással kapcsolatos jó hír, hogy a bizottság elnöke szerint az önkormányzat megszorító gazdálkodása ellenére bírják a városvezetőség ígéretét a sportpénzek tavalyi szinten (300 millió forint) tartására. Az viszont sok egyesület számára okozhat átmeneti nehézséget, hogy mivel a pályázati rendszer kidolgozásának határideje január közepe, a kiírás csak ezt követheti, míg a pályázatok visszaérkezte, végül elbírálása után a tényleges városi forintok várhatóan legkorábban a kora tavasszal gurulhatnak a klubkasszákba.

A bál még kétséges, de a jutalmazás nem marad el

Hosszú évek hagyománya szakadt meg tavaly azzal, hogy anyagi okokból elmaradt a méltán népszerű Sportbál – ahogy Moór Eszter fogalmaz, a 2011-esről végleges döntés még nincs, ha sikerülne a korábbiaknál „szolidabb” költségvetést megalkotni rá, még van némi esély az életre keltésére.

A nemzetközi porondon is eredményekben bővelkedő 2010-es esztendő legjobb sportolóinak hagyományos év eleji önkormányzati jutalmazásáról – legalábbis annak szempontjairól – is döntött a bizottság: az elismerésre az olimpiai sportágakban a magyar bajnokok, illetve a vb-k, Eb-k 1-6., a nem olimpiai szakágakban az 1-3. helyezett felnőtt, illetve ifjúsági sportolói számíthatnak.

Szűcs Zsolt írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő