13 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapPécs AktuálMára az ország egyik legjobb aerobik-műhelyévé vált a PSN Zrt. szakosztálya

Mára az ország egyik legjobb aerobik-műhelyévé vált a PSN Zrt. szakosztálya

A PSN Zrt. Aerobik Szakosztálya ma már 150 gyerekkel foglalkozik, és miközben a versenysportra nevel, akár előkészítő szerepet is betölt. Közben a felnőtt válogatott gerincét is a pécsiek adják.

Pécsett az aerobik az elmúlt öt évben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Ezt elsősorban persze a „kirakatnak” köszönhetően láthatják a laikusok, hiszen az elmúlt esztendőkben egy hihetetlenül tehetséges korosztály érett be. Sorra szállították a PSN Aerobik Szakosztályának versenyzői az Európa-bajnoki, világbajnoki vagy épp világkupa érmeket. Pedig bizony már a ’90-es évek óta jelen van a sportág a városban.

Varga-Réfi Eszter, a PSN szakosztályvezetője avatott be minket abba, hogyan sikerült felépíteni a kezdeti, 3-4 gyerekből egy mára 150 fősre duzzadó, sikert sikerre halmozó műhelyt.

Kemény fizikai igénybevételt követel az aerobik

– A ’90-es évek közepén kezdtük, akkor még dr. Katics Lászlóval megalapozni a sportágat Pécsett – mondta a PécsMa érdeklődésére a szakember.

– 2010-ben, három gyerekünk volt, akkor a PEAC égisze alatt dolgoztunk, onnan kezdtük a létszámépítést.

Öt évvel később került át a szakosztály a PSN-hez, itt volt ugyanis adott minden feltétel, amiket egy ilyen szakosztály igényel. Hozzáteszem, a PEAC-cal azóta is nagyon jó a kapcsolatunk. Ekkora már kibővült a létszámunk 60-70 főre.

A bővülés pedig azóta is tart. Most már 150 gyerekkel tud dolgozni hat szakember, és három segédedző. Utóbbiak mind 17-18 éves fiatalok, akik korábban a szakosztály versenyzői voltak, most már viszont inkább az edzősködés felé mozdulnak.

– Az, hogy korábbi versenyzőink érzik úgy, hogy szeretnének a sportágon belül a képzésben, nevelésben részt benni, rendkívül örömteli – vallotta be Varga-Réfi. – Ez jelzi azt, hogy

nem csak a szakmai munkánk tart jó irányba, de a közösségünk is nagyon összetartó.

Alapozó sportágnak is megfelel

Ami magát az aerobikot illeti, tipikusan olyan sportágnak tarja a szakember, amely kiváló alapként szolgál más sportok számára is.

Az egészen kicsik közül akadnak, akik később más sportág felé mozdulnak, de a PSN szakosztálya szívesen foglalkozik velük is

– Szerencsésnek  mondhatjuk magunkat, hiszen remek a mozgásanyagunk – árulta el a szakosztályvezető. – A fiúk és a lányok körében is népszerű. Sokan vannak, akik hosszú távon is itt maradnak velünk, de akár előkészítőnek is lehet használni. Ugyan mi alapvetően versenyszakosztály vagyunk, de örömmel dolgozunk azokkal a kicsikkel is, akik alapozásnak szánják az aerobikot, hogy aztán később másik sportág felé mozduljanak. Szakmai szemmel azt szoktunk mondani, hogy érdemes ovis korban, 3,5-5 éves korban kezdeni nálunk, de azért jócskán akad arra is példa, hogy valaki sokkal később csatlakozott hozzánk, később mégis nagyon sikeres aerobikos lett.

Itt van például Mazács Fanni, aki már 11 éves is elmúlt amikor hozzánk jött, mára viszont a felnőtt válogatott egyik pillére.

Mazácsra valóban büszke lehet a szakosztály, hiszen bár még csak 24 éves, már négyszeres világkupa győztes, kétszeres Európa-bajnoki aranyérmes, de vb-n és világjátékokon is felálhatott már a dobogóra. Pedig bizony ő szertornászként kezdte.

– Elsős koromban kezdtem a tornát, de sajnos egy idő után beszűkültek a lehetőségek Pécsett – mesélte lapunknak a PSN versenyzője. – Felszereltségét tekintve akkoriban a torna nem volt a legjobb állapotban a városban, ezért váltani akartam. Így találtam rá az aerobikra, amit 12 éves korom óta űzök. Az első edzésen beleszerettem a sportágba. Soha nem terveztem azt, hogy élsportoló leszek, de ahogy jöttek az egyre jobb hazai, majd nemzetközi eredmények, folyton kaptam az újabb és újabb motivációkat.

A versenyzők iskolai teljesítménye is nagyon fontos

Mazács ugyan edzője szerint remekül bánik a gyerekekkel is, olykor be is segít az edzéseken, mégsem tervezi, hogy a versenyzés után edzősködésre adná a fejét – még, ha azért a sportág közelében szívesen is maradna. Gyógyszerésznek tanul, ebben a szakmában képzeli el a jövőjt. Ahogy elmondta, számára sosem okozott nagyobb problémát az élsport és a tanulás összehangolása, még, ha olykor azért nem is volt egyszerű megszerveznie a mindennapjait.

Erre egyébként nagyon büszke Varga-Réfi Eszter is. Mármint arra, hogy

minden egyes élversenyzőjük, a kiemelkedő nemzetközi eredményeik mellett is kítünő tanulók.

– Azt veszem észre, hogy szerencsére a szakosztályunkban nagyon jó szellemiségű gyerekek voltak eddig, és vannak most is – mondta az edző. – Személy szerint nekem ez nagyon fontos. Odafigyelünk arra, hogy a sportolóink az iskolában is jól teljesítsenek. Félévente be szoktam kérni a bizonyítványokat is. Ebben a legtöbb szülő is partner, ők is nyitottak arra, hogy közösen figyeljünk oda a gyerekekre. Azt látom, hogy a sport jó hatással van a tanulmányokra. Nálunk ugyanis kitartást, a saját munkájukkal szembeni igényességet is tanulnak, amit a tanulmányaikban is hasznosítani tudnak. De egyébként ez fordítva is igaz.

Nem lányos sportág

Jelenleg a PSN aerobikosainál kicsit kevesebb, mint 40 gyerek van az ovis korcsoportban (3,5-6 évesek), mintegy 40-45 fő alkotja a kisiskolás csapatot (6-7-8 évesek), a többi, nagyjából 70 sportoló pedig már a versenykorosztályok tagja. Bár a hazai versenyrendszer alapján már 7 évesen megmérettethetik magukat a gyerekek, a PSN-nél ügyelnek arra, hogy inkább csak 8 éves kortól vigyék versenyekre a fiatalokat.

Vanak elemek, amelyeket csak a fiúk tudják megcsinálni, szó sincs tehát arról, hogy lányos sportág lenne az aerobik

– Tudom, sokan azt hiszik, hogy ez egy lányos sportág, hogy itt csak táncikálás van, de ez köszönőviszonyban sincs a valósággal – oszlatta el a félreértéseket a szakosztályvezető. – Nagyom kemény fizikai igénybevételt kíván az aerobik, és bizony a sportág legnehezebb elemeit a lányok nem is tudják megcsinálni.

Mindent elmond erről, hogy minden nemzetközi viadalon a férfi egyéni versenyeket övezi a legnagyobb érdeklődés.

Ott olyan ugrások vannak például, amihez nagyon kemény fizikai melót kell előtte beletenni. Szerencsére az utóbbi években nagyjából megháromszorozódott a fiúk száma a szakosztályban, de még így is örülnénk, ha több fiú csatlakozna hozzánk.

A mostani 150 fős létszámnál ugyan a szakosztály edzői nagyobbat is bírnának idővel, erővel, azonban az infrastruktúra behatárolja a lehetőségeket.

– Nagyon jó helyünk van most a spotcsarnokban, három tornateremmel, versenypadlóval – mondta Varga-Réfi. – Ez a mostani létszámunkat tökéletesen képes kiszolgálni. Ha több lenne a jelentkező, az abból a szempontból lenne jó, hogy nagyobb lenne a merítési lehetőség.

Hiszen végeredményben a fő célunk az, hogy élsportolókat neveljünk.

A közeljövő is szép lehet

Az elmúlt öt év legnagyobb sikereit Mazács Fanni, Ákoshegyi Dóra, Bali Dániel és Farkas Balázs érte el, és ők a következő pár év csillagai is lehetnek még. Azonban jó kérdés, hogy a következő 5 esztendőre, vajon milyen célokkal indulhat el a szakosztály?

A kicsik között sok komoly tehetség van, pár év múlva már őket láthatjuk nemzetközti versenyeken is

– Jó lenne, ha a négy felnőtt válogatott versenyzőnk még kihozná magából azt, amit csak tud – árulta el a szakember, aki azt is megjegyezte, hogy a hazai egyesületek közül ilyen értelemben is kiemelkedik a PSN, senki nem ad ilyen sok, és ilyen sikeres versenyzőt, mint ők. – Majd 2022-ben lesz a világjátékok, amit a nem olimpiai sportágak olimpiájának is szoktak nevezni. Oda négy kvóta megszerzésére van lehetőség, szeretném, ha mind a négyet sikerülne is megszerezni. A közvetlen utánpótlásban most országos szinten sincsenek olyan kiemelkedő versenyzők, mint a jelenlegi felnőttek, de a kicsit fiatalabbak között bizony akadnak óriási ígéretek.

Jó lenne, ha 5 év múlva már ők is bontogatnák a szárnyaikat.

Addig is marad a munka, amiben azért jól látható, hogy nagyon erős a pécsi aerobik. Nem véletlen, hogy ma az ország egyik, ha nem a legjobb műhelye van városban.

A PSN Zrt. Aerobik Szakosztályáról bővebb információkat az alábbi elérhetőségeken találnak:

Facebook: https://www.facebook.com/psnzrt.aerobik/

Weboldal: https://www.psnzrt.hu/sportiskola/aerobik

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő