Szeretjük a focit, de ilyen is van Pécsen: vízihoki

Városunkban a már jól ismert tömegsportok árnyékában számos, kevésbé ismert sportegyesület munkálkodik. Eredményt eredményre halmoznak, ugyanúgy vért izzadnak egy-egy verseny előtt, mégsem kapnak akkora nyilvánosságot, mint a foci vagy éppen a kosárlabda. Márpedig ha valami formabontóra vágyik az ember, akkor a vízihoki biztosan tetszeni fog – be is mutatjuk. 

hirdetés

Akár júniusban elindulhat a Pécsi Vasutas Sportkör multifunkcionális sportcsarnok építése, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia alapozása már el is kezdődött, de lesz nagyobb vízfelülettel, élményfürdővel összekötött sportközpont is, tavaly pedig több pécsi óvodában is átadtak úgynevezett ovi-foci pályákat. Pécsett azonban nemcsak a legnépszerűbb sportokat űzik, hozzák az eredményeket a sportolók, hanem a kevésbé ismertebb klubokat is szeretik a városlakók. Őket mutatjuk be, első jelöltünk a beszédes nevű Piranha Vízihoki Sportegyesület.

Kemény játék, taktika kell hozzá

Ahogy a nevében is szerepel, ezt a sportot vízben, a medence alján űzik. A játék központi eleme az ólomkorong – mint az “igazi hokiban”, amit a két 6 fős csapat egymás kapujába igyekszik belőni. A játékosok palack nélküli búvárfelszerelésben sportolnak, uszonnyal, maszkkal és légzőcsővel játszanak. Ahhoz, hogy játékba kerülhessen a csapattag igencsak nagy levegőt kell venni, és gyorsan két méter mélyre merülni. Odalent csak egy rövid ütővel szabad a nehéz korongot érinteni, de az uszonyoknak köszönhetően a játékosok így is elég fürgén mozognak.

Sarlós Kázmér az egyesület edzője elmondta, a felszínen vett levegő még a legedzettebb sportolóknál is hamar elfogy, egy-egy merülésnél jellemzően csupán 10-15 másodpercig úsznak, cseleznek, lőnek a játékosok, majd megpróbálják egy társuknak passzolni a korongot, mielőtt feljönnének levegőért. A pálya 25 méter hosszú és 12 méter széles, a tempó intenzív, így egy kétszer negyedórás mérkőzés kellően próbára teszi a sportolókat. A vízihoki kulcseleme a csapatjáték, hisz még a legkitartóbb játékosoknak is fel kell jönniük a felszínre levegőért.

A pécsi csapat 2003 óta üti a korongot, jelenleg huszonöt haladó játékossal, valamint tíz utánpótlás hokissal büszkélkedhet az egyesület.

– Az elmúlt több mint másfél évtizedben tizenöt nemzetközi csapatversenyt rendeztünk, olasz, angol, skót, szlovén, szerb, horvát, cseh, német csapatok részvételével, néhányat meg is nyertünk – meséli az edző. Nem kis teljesítmény, hogy az utóbbi években a pécsi csapat a Közép-európai mezőny felső harmadába ért fel.

– Eredményeinknek és versenyeinknek köszönhetően kétszer is házigazdái lehettünk a Klubok Európa Bajnokságának, egyet Pécsett, egyet pedig Egerben rendeztünk – mondja Sarlós. Tagjaik évente több külföldi tornára utaznak el megméretni tudásukat. A Magyar Víz Alatti Hoki válogatottban két női, négy férfi és öt harmincöt év feletti tag, vagyis „master” játszik.

Nagyon egészséges és emberpróbáló sport a vízihoki

Kétség sem férhet hozzá, hogy az úszás az egyik legegészségesebb sport, ezt a vízihoki a csapatjátékok izgalmával fűszerezi. Nincs két ugyanolyan meccs, ahogy nincs két ugyanolyan játékos sem. Lányok és fiúk, idősek és fiatalok egyaránt megtalálhatják azt, amiben jók, ezzel értékes tagjai lehetnek a csapatnak. A legfiatalabb tagok tíz év alattiak, míg a tapasztaltabbak közt van, aki elmúlt negyven.

– Sokan csatlakoznak hozzánk, akik korábban sportoltak, versenyeztek, és valami “könnyed”, de érdekes sportot kerestek magunknak – zárja az edző.

Ha kedvet éreznél a sport iránt, ide kattints!