15 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapHírzónaÚj alapokra helyezhetik a pécsi női kosárlabdát

Új alapokra helyezhetik a pécsi női kosárlabdát

Nem kizárt, hogy fenekestül felfordul az élet a pécsi profi női kosárlabdacsapatnál, hiszen információink szerint a városvezetés a jövőben nem biztos, hogy együtt kíván dolgozni a jelenlegi tulajdonosi körrel. A csapatot tulajdonló társaság pénteken taggyűlést tart, s a csapat jövője is szóba kerül majd.

Mint ismert, az utóbbi időszak – bár a csapat nem mutatott rossz eredményeket, s a bajnoki sorozatban és a kupa esetében is ezüstéremmel zárta az idényt – különösen nehéz volt az élvonalbeli női kosárlabdacsapat számára. A hírek az elmúlt fél évben elmaradt, vagy csúszó fizetésekről, anyagi problémákról, kisebb-nagyobb botrányokról, eligazolásokról szóltak.

Legutóbb Fegyverneky Zsófia, a klub egyik klasszisa döntött úgy, hogy a bizonytalanságok és a meg nem kapott fizetés miatt a csapat legfőbb riválisához, a Sopronhoz igazol. Vele együtt Nagy-Bujdosó Nóra és Sara Krjnics is közölte, nem Pécsett folytatja. Nem kizárt az sem, hogy beavatkozás híján, rövid időn belül a teljes jelenlegi gárda szétszéled.

Ezen okok miatt a csapatot tulajdonló, annak anyagi és egyéb ügyeit intéző Pécsi Női Kosárlabda Kft. pénteken taggyűlést tart. Mint az a klub honlapján olvasható, a csapatvezetés eddig azért hallgatott a sarkalatos kérdések megválaszolásával, mert a tulajdonosi kör e napon ül tárgyalóasztalhoz. A taggyűlés napirendjén szerepel többek között a 2010. évi mérleg elfogadása, valamint a női kosárlabdacsapat gazdasági-sportszakmai jövőjének meghatározása.

A Pécsi Női Kosárlabda Kft. tulajdonosa 49,7 százalékkal Pécs önkormányzata, a többségi városi tulajdonú PVSK Női Utánpótlásért Alapítvány 0,3 százalékkal és a Sport, Marketing és Management 2007. Szolgáltató Kft. ötven százalékkal. Ez utóbbi cégnek magánszemélyek, köztük a Pécsi Női Kosárlabda Kft. kettős ügyvezetését ellátó Jancsó János és Rózsa Gábor a tagjai.

Úgy tudjuk, a pénteki taggyűlésen jelen lesz az összes, a tulajdonosi körben érdekelt személy, s a város is képviselteti magát. Információink szerint olyan fontos kérdésekben születhet döntés, mint hogy képes-e a jelenlegi társaság folytatni a csapat működtetését, mi lesz a felhalmozott adósságokkal, illetve hogyan lehet továbblépni a mostani katasztrofális helyzetből.

Meg nem erősített információink szerint ugyanis a nemzetközi szövetség által az igazolásoktól eltiltott klub már csak az irányító cég anyagi helyzete miatt is ellehetetlenülhet. Úgy tudjuk, a társaságnak háromszázmillió forintot körüli adóssága van, ezért szinte elkerülhetetlennek tűnik, hogy a jelenlegi formáció helyett másképp rendezzék a klub sorsát, azaz például megváltozott tulajdonosi szerkezettel új társaságot hozzanak létre a működtetésére. Minderről az önkormányzat egyébként maga is dönthet a későbbiekben.

Szerettük volna megszólaltatni Rózsa Gábor ügyvezetőt, ám a csapat hivatalos honlapján kért türelmet a szurkolóktól és a médiától. Telefonhívásunkra azonban reagált, mint mondta, „kardinális kérdésekben valószínűleg nem döntenek pénteken”.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere azt mondta, a csapat felől érkező negatív hírek miatt a pénteki taggyűlésen teljes körű információt várnak a vezetéstől a klub anyagi helyzetét illetően, a tartozások mértéke felől, a büntetések és szankciók hatásairól, a továbblépés lehetőségeiről. Kijelentette: a klub komoly adófizetői forintokat kap, így az önkormányzat természetesen elvárja, hogy a várostól egyébként független ügyvezetők a lehető legnagyobb gonddal sáfárkodjanak a rájuk bízott közpénzzel.

A tájékoztatást és a kapott információkat megismerve dönt majd az önkormányzat arról, hogy részükről milyen jövőt szánnak a pécsi női kosárlabdának.  Leszögezte azonban: Pécs számára az egyik fő prioritás a női kosárlabdacsapat. Bármilyen változás is történik, az – mondta – csak azt a célt szolgálhatja, hogy a sportág a jövőben is sikeres legyen, s legalább olyan eredményes maradjon, mint eddig; mindent ennek rendelnek alá, ha határozniuk kell a klub további sorsáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő