Számos pécsi iskolában kezdődtek-kezdődnek kisebb-nagyobb felújítások, közölte Őri László alpolgármester. Hamarosan egy olyan intézmény rekonstrukciójáról is döntés születhet, amely nemcsak az oktatás miatt fontos, hanem városképileg is: megújulhat a Liszt Ferenc Zeneiskola a Rákóczi úton.

hirdetés

A Köztársaság téri Általános Iskolában nemcsak a közelgő vakációra készülnek: megkezdődött az épület északi homlokzatának szigetelése is.

Őri László, Pécs alpolgármestere a helyszínen csütörtökön elmondta, a tankerület pályázati keretéből számos iskolában kezdődtek-kezdődnek meg kisebb-nagyobb felújítások, ezek közé tartozik a Köztársaság téri intézmény is.

Itt a pécsi önkormányzat pár éve kicseréltette a nyílászárókat, most pedig az északi oldal szigetelése és az udvar felújítása következik.

A Bánki Donát utcai Általános Iskola is szerepel a beruházások sorában, itt bővül és megújul a technika- és az informatikaterem, tanári készül el, valamint gépészeti felújítások lesznek – a két beruházás összértéke 123 millió forint.

Őri László alpolgármester ismertette a beruházásokat

Őri László hangsúlyozta, emellett az uránvárosi intézményben, a Bánki Donát utcában folyamatban van egy második ütemű felújítás, amely félmilliárd forint értékű, és önkormányzati fejlesztési forrásból valósul meg: ez gépészeti, villamossági és hőszigetelési munkákat jelent.

A város több pontján dolgoznak

A mintegy tucatnyi felújítás körében Őri László megemlítette többek között a Nevelési Központ beázásainak megszüntetését és a kollégiumi fejlesztéseket, a Művészeti Gimnáziumban zajló fejlesztéseket. Ugyancsak komoly beruházás a Belvárosi Iskola programja: itt felújítják a sportpályát és a lelátót, kicserélik a homlokzati nyílászárókat. A Budai Városkapu Vasas-Somogy-Hirdi Általános Iskolában több helyen szigetelnek, illetve az udvaron éktelenkedő, az egykori széntüzelésből megmaradt kéményt bontják le, helyén pedig streetball-pálya épül. A Kodály Zoltán Gimnáziumban többek között a sportcsarnokot újítják fel, valamint a Hajnóczy Kollégium két tagintézményében is lesznek felújítások.

Újra a belváros éke lehet

– Régi adósságot törlesztünk egy olyan intézmény felújításával, amely évek óta az egyik legjobb szakmai eredményeket éri el a középfokú oktatásban – utalt Őri László alpolgármester a Mária utcai Janus Pannonius Gimnázium beruházásaira. Az alpolgármester kifejtette: ott a tankerület pályázata révén egy 45 milliós beruházással a színházterem átalakítására és vizesblokkok felújítására nyílik mód, azonban folyamatban van egy következő ütem is. Az első közbeszerzés már le is zárult, ha befejeződnek a tervezési munkák, következhet a kivitelező kiválasztása, és egy átfogó rekonstrukcióval újulhat meg a patinás belvárosi gimnázium. A tervek szerint megszépül a homlokzat és a nyílászárókat is kicserélik.

A Janus Gimnázium sem marad így már sokáig

Az alpolgármester utalt rá, városi fejlesztési forrásokból egy olyan intézmény megújítása is tervben van, amely alapfokon ér el hasonlóan jó eredményeket: a Jókai utcai Általános Iskola beruházására 400 milliós keret van, erre újra kiírják a közbeszerzést.

Városképileg is fontos

Őri László a csütörtöki sajtótájékoztatón azt is bejelentette, a következő közgyűlési ülésre egy olyan előterjesztést nyújt be, amely a Liszt Ferenc Zeneiskola felújítását teszi lehetővé. A mintegy 100 millió forintos keretből a nyílászárókat lehet kicserélni, gépészeti rekonstrukcióra nyílik mód, illetve a valóban méltatlan állapotban levő homlokzat is megszépülhet. Mivel az intézmény a belváros egyik legforgalmasabb szakaszán, a Rákóczi úton található, nemcsak az oktatás számára, hanem városképileg is fontos a beruházás.

A most elindult és a tervezett, közeljövőben megvalósuló fejlesztések révén összesen 11 pécsi iskolában javulnak jelentősen a körülmények.