Zöldmezős beruházással épít gyárat a dél-koreai Hanon Systems Pécsett, a Déli Ipari Parkban. Már maga az üzemépítés is jelentős beruházást jelent, utána pedig sok százan dolgozhatnak majd a modern technológiákat használó autóipari gyárban.

Ahogy az már közismert, a napokban jelentették be hivatalosan, hogy több tízmilliárd forintos fejlesztést indít el Magyarországon a dél-koreai Hanon. Az autóipari világcég beruházásának legnagyobb része Pécsre összpontosul, itt zöldmezős beruházással egy új gyárat épít a társaság a Déli Ipari Parkban. Lapunk értesülési szerint a pécsi fejlesztés értéke mintegy 37 millió euró, azaz csaknem 12 milliárd forint.

Az elmúlt időszakban számos gyárfejlesztés, építés, bővítés zajlott le Pécsett, a nagyságrendhez érdemes összevetni ezeket a most tervezett beruházással. A közelmúltban adták át a Magnus Aircraft pécs-pogányi repülőgépgyárát (és a második ütemben épül a kompozitüzem), ez a fejlesztés 5,1 milliárd forint értékű. A Harman 2015-ben költözött a Szilva utcai volt Elcoteq-telephelyre, az akkori bejelentés szerint az a fejlesztés 3,5 milliárdot jelentett. A BAT 2014-ben mintegy 9 milliárdot fordított a Finn utcai új gyáregységre, majd rá két évre újabb 3 milliárdot költött fejlesztésekre. Jól látszik, a Hanon Systems pécsi fejlesztése rendkívül nagy beruházásnak számít.

Modern gyár épül Pécsett, a Déli Ipari Parkban (fotók: Bácskai Gergely, szekesfehervar.hu)

Azt sem árt tudni, hogy a dél-koreai világcég nem „véletlenül” landolt Pécsett, a bejelentés előtt hosszú hónapokig tartó tárgyalássorozat zajlott. Az autóipari óriáscég fejlesztéséért ugyanis számos más település is versengett, ráadásul nem feltétlenül hazaiakra kell gondolni: úgy tudjuk, lengyel és román városok is szívesen fogadták volna a Hanon beruházásait.

A Hanon Systems világszerte a legmodernebb technológiákat használja, információink szerint a több mint 450 főt foglalkoztató pécsi gyárban már az Ipar 4.0 megoldásait alkalmazzák. Az Ipar 4.0 szakkifejezés a negyedik ipari forradalomra utal, ebben már a legmodernebb informatikai technológiákat és a robottechnikát is használják a gyártásban.

A Déli Ipari Parkba építendő új gyár ráadásul a további fejlesztésekre is készen áll, már a tárgyalások során olyan helyszínt kerestek a dél-koreai cég képviselői, amely bővíthető, így pedig a későbbiekben a dolgozói létszám még tovább növekedhet.

Hirdetés