Február 17-én, vasárnap születésnapi zsúrt tartanak a Pécsi Állatkertben, a zoo legnagyobb lakója, Bálint, a víziló 25. születésnapját ünnepli. A gyerekek egyik nagy kedvence szinte születése óta Pécsett él – bemutatjuk a népszerű óriást.

Bálint, a nílusi víziló 1994. február 17-én született Debrecenben, apja Szigfrid, anyja Linda, szülei második borjaként látta meg a napvilágot. Még nem volt egyéves, amikor Pécsre költözhetett, a 250 kilós apróság óriási szenzációt jelentett a Pécsi Állatkertben. Az óriási szó szerint értendő, hiszen azóta is a park legnagyobb lakója, a súlya most 3000-3500 kiló között mozoghat.

(Mivel korábban a pécsi kenyérgyár volt egy ideig a hatalmas jószág névadó örökbefogadója, van, aki Süti néven is ismerheti.)

A Dunántúli Napló beszámolója a szenzációról

– Bálint nagyon jó fej, kedves és kezes, ami tényleg különlegességnek számít a vízilovak között – mesélte Nagy Antal, az állatkert gondozója. Tudni kell ugyanis, hogy a természetben a vízilovak nagyon agresszívan védik a területüket, több embert ölnek meg, mint az oroszlánok és az elefántok összesen. – Bálint viszont, mivel kiskora óta velünk van, szinte a családjának tekinti az embereket, még a párjánál is barátságosabb, pedig általában a bikák nehezebben kezelhetőbbek a nőstényeknél.

Bálint az állatkertben nemcsak a legnagyobbnak számít, hanem az egyik legnépszerűbbnek is, korábban az is megesett, hogy a névnapjára a rajongóktól képeslapok érkeztek a zoo-ba.

2007-ben teljesen új otthont kapott Bálint (majd később, az állatkert teljes megújításakor egy új téli szállást is birtokba vehetett), ebbe a „lakásba” már bátran fogadhatta aráját is: ebben az évben érkezett meg a lengyelországi Katowice állatkertjéből párja, Ágnes (születési nevén Czacza). Az állatkertben nagy volt az izgalom, hiszen ekkor Bálint már csaknem másfél évtizede nem látott hölgyet, kérdéses volt, hogyan fogadja a nála kisebb és fiatalabb, csak öt esztendős párját. De semmi gond nem volt, szerelem lobbant köztük első látásra, amit jól mutatott, hogy 2008 májusában egy aprósággal lepték meg a pécsieket – megszületett Buborék. A fiatal bika egy évig volt Pécsett, azonban mennie kellett, hiszen Bálint egyre inkább riválisaként, és nem fiaként tekintett volna rá. Buborék előbb az abonyi magánállatkert lakója volt, most pedig már „cseh állampolgár”, a Dvorec Zoo-ban él.

Buborék mamájával 2008-ban

Több utód azonban biztosan nem lesz, ennek prózai okai vannak: a nagy költségek miatt egyre kevesebb állatkert tart nílusi vízilovat, így a borjakat is nehéz elhelyezni. 2008 őszén így Bálintot egy nemzetközi, francia, osztrák és magyar állatorvosokból álló csoport ivartalanította. A kedves óriást azonban nem viselte meg a műtét, azóta is harmonikusan él Ágnessel. Ráadásul egészséges is, két komolyabb problémája volt csak az évek során: egyszer egy óvatlan látogató pénztárcáját nyelte le, de végül némi rásegítés után természetes úton távozott a buksza. Egy másik alkalommal pedig az agyara repedt meg, és nagyon sok vért vesztett. A gondozóival való remek kapcsolatát mutatja, hogy Bálint maga ment oda a rácshoz, és megmutatta sérülését, amelyre vérzéscsillapítót kapott, így gond nélkül felépült.

Február 17-én felköszönthetjük Bálintot

Bár a negyed évszázados kor nem kevés, minden esély megvan rá, hogy még sokáig a pécsiek kedvence maradhat Bálint, a nílusi vízilovak fogságban ugyanis akár 50 évet is megélhetnek.

Aki szeretné Bálintot felköszönteni, az február 17-én, vasárnap megteheti a Pécsi Állatkertben, amikor számos program és egy különleges torta is színesíti a nagy napot. Ráadásul érdemes az állatkert Facebook-oldalát nézni, ugyanis egy nyereményjátékot is hirdettek a születésnapi zsúr alkalmából.

Hirdetés