300 gyermek nyarát teszik szebbé a pécsi családsegítő dolgozói

A tavalyi év sikere után az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ (ECSGYK) az idei évben 12 különböző tematikus táborban fogadja az élményekre vágyó gyermekeket. A járványügyi szabályok betartása mellett a nyár végére körülbelül 280-300 gyermek szabadidejét teszik szebbé az intézmény dolgozói.

A tábororztatás célja az idei évben is az, hogy feledtessék a gyermekekkel az elmúlt másfél év nehézségeit, a pandémia okozta negatív hatásokat. Emellett a szülők számára nyújtanak segítséget azzal, hogy a gyerekeknek biztonságos és tartalmas nyári szabadidős programot kínálnak, az életkoruknak megfelelő kortárscsoportban. A foglalkozásokat az intézmény óvodai és iskolai szociális segítői szervezik, amelyekben a szakemberek nagy hangsúlyt fektetnek az ismerkedésre, a csoport összetartására, odafigyelnek a nehezebben oldódó gyermekekre is.

Nagy volt az érdeklődés, 3 nap alatt valamennyi hely betelt. Tavaly kimondottan sok tábort tartottunk a pandémia miatt, hogy a szabadnapjaikat már felhasznált szülőket segítsük. A 2020-as nyár így nagyon sikeres volt, és szerintem ez az oka annak, hogy idén is ilyen sok volt a jelentkező. Idén 12 tematikus tábort tudtunk kínálni, például sport, környezettudatosság, alkotó témakörökben

– mondta el lapunknak Nagy István, az ECSGYK igazgatója.

Mint megtudtuk, a tizenkettőből öt tábor az Erzsébet Program pályázati támogatásából valósul meg, egyet pedig a Pécsi Kutató-Mentő- és Tűzoltó Egyesülettel együttműködésben szerveznek. A programok során megmutatják a gyermekeknek a Mecsek kincseit és természeti csodáit, a legjobb játszóhelyeket, a legérdekesebb túraútvonalakat. Sőt, a gyerekeket nem csak a tanulás segítésére használható alkalmazásokkal ismertetik meg, hanem Pécs városának Kincskereső applikációjával is, melyet böngészve szintén sok érdekességet tudhatnak meg.

A szervezők turnusonként egy-egy kirándulást is beiktatnak a megyében lévő valamely várhoz, vagy ökoparkhoz, ahol a kultúrához, valamint az állat- és természetvédelemhez viszik közelebb a gyermekeket. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve több táborban bűnmegelőzési programon is részt vesznek a gyermekek, valamint megismerhetik a nyomozókutyák életét és munkáját is.

Az idei évben két alkotás tábor is megvalósul, amelyekben a szervezők célja, hogy a digitális világtól eltávolodva, a résztvevők fedezzék fel magukban a közös játék és alkotás örömét. A vizuális művészeti eszközökön kívül (mint a mandalafestés, az alkotás a szabadban, vagy a közösségi festés alapjai) színházi-mozgásos gyakorlatokkal is dolgoznak a gyermekekkel. Ezzel nemcsak a kreativitásukat, gondolkodásmódjukat fejlesztik, de arra is mintát mutatnak, hogy hogyan fejezzék ki magukat a fiatalok.

A táborok helyszínét 8 esetben a Pécsi Kulturális Központ, egy-egy turnus esetében pedig a Pécsi Egyházmegyei Karitász, a Tűzoltóság, a Gyermekek Átmeneti Otthona és a cserkúti Erzsébet tábor biztosította az ECSGYK számára.