Gyakran érzed úgy, hogy egyes betegségeknél nem lőnél ágyúval verébre, és gyógyszerek helyett valami mást választanál? Számos gyógynövény létezik, amikkel gyorsan, és hatékonyan kezelheted a nyavalyákat anélkül, hogy különösebben megterhelnéd a szervezeted. Balázs Viktória, a PTE Farmakognóziai Intézetének doktorandusza segítségével mutatunk 6 csodaszert, amivel kezelheted magad!

Közönséges cickafarkfű (Achillea millefolium)

Ez az Európa-szerte elterjedt évelő lágyszárú gyógynövény legelőkön, kaszálóréteken, árokpartokon található meg. Hajtása 20-80 cm magas, levelei lándzsásak, oldalukon akár 50 levélke is kialakulhat. Virágzása májustól októberig tart. A szakember szerint virágos hajtását használhatjuk gyógyhatása miatt, amely illóolajat, flavonoidokat tartalmaz. Belsőleg, vagyis tea formájában használható gyulladáscsökkentőként, görcsoldóként, gyomorpanaszok és meghűlés esetén.

Külsőleg, a virágos hajtás forrázatát tartalmazó vízben ülőfürdőként, felfázásos megbetegedés tüneteinek enyhítésére tökéletes megoldás, emellett külsőleg borogatásként is alkalmazható, hiszen gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, hámosító hatású, így égési sebekre, visszeres bántalomra, valamint ekcéma esetén is igen hasznos.

Körömvirág (Calendula officinalis)

Nyugat-ázsiai eredetű, egyéves, ritkán áttelelő növény, virágzása májustól októberig tart. A növénynek maga a virágrésze az, amely gyógyhatással bír. Leggyakrabban kenőcs formájában használjuk, hiszen gyulladáscsökkentő, hámosító, antibakteriális hatású.

Közönséges dió (Juglans regia)

Balázs Viktória szerint a közönséges dió honos a Balkánon, Közép- és Nyugat-Ázsiában, a Kaukázusban. Sokfelé ültetik a mérsékelt övön. Magyarországon a római kor óta ismerik, ma nemesített fajtáit termesztik. Leveleire jellemző, hogy tojásdadok, szétdörzsölve jellegzetes illatúak. Virágzási ideje április-május. A diófa levele az, amelyet gyógyászati célra használhatunk, antibakteriális hatása miatt külsőleg, borogatásra ajánlott ekcéma, akne, bőrgennyesedés kezelésére.

Orvosi pemetefű (Marrubium vulgare)

Honos Európában, Ázsia mérsékelt égövi területein, Észak-Afrikában és az Indiai-szubkontinensen. Magyarországon egyre jobban ritkuló, évelő lágyszárú, néhol útszéleken, gyomtársulásokban, legelőkön felbukkan. Tojásdad, csipkés szélű levelei ráncos felszínűek, június-augusztusban virágzik.

Az orvosi pemetefű virágos hajtása tartalmazza a hatóanyagokat, ezért a szakember javaslata, hogy a megfázásos megbetegedések esetén alkalmazzuk, hiszen köptető hatása révén felgyorsítja a felgyülemlett váladék távozását, nyálkaoldó, felső légúti panaszok esetén szuper hurutoldó. Felhasználásának elterjedt módja egyébként az orvosi pemetefű gyógycukorka, amit mostanában már bármilyen gyógyszertárban, herbáriában beszerezhetünk.

Orvosi székfű, kamilla (Matricaria recutita)

A kamilla mészben szegény talajon, szántókon, legelőkön, szikes pusztákban gyakori, május–június a virágzás ideje. Gyógyhatását virágos hajtásának köszönheti. A kamilla virágos hajtásának forrázata külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő: gyomor- és bélhurut esetén, valamint felső légúti hurutok, és megbetegedések esetén ajánlatos teáját fogyasztani. Külsőleg borogatásként, forró fürdő formájában, vagy öblögetni rendkívül hatékony.

Borsmenta (Mentha x piperita)

A pécsi szakember elmondja, hogy a borsmenta bizonytalan eredetű hibrid, évelő, lágyszárú, világszerte termesztik. Zöldszárú változatai mellett, lilás árnyalatú változatai is ismertek. Szára négyszögletes, indás, levelei tojásdad, vagy lándzsás alakúak. Levelét és illóolaját használhatjuk gyógyhatásuk miatt, az illóolaj főkomponensei közé a mentol és a menton sorolható. Leggyakrabban meghűlés tüneteinek kezelésére használják, de a levélből készült főzet is gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a megfázás tüneteit, könnyíti a légzést, és mérsékli az orrdugulást. Az illóolajat továbbá párologtathatjuk is, de fürdővízbe is csepegtethetjük, vagy inhalálhatjuk, aminek köszönhetően tisztítja az orrjáratainkat.

hirdetés
Hirdetés