Köztudott, hogy 60 évesen elkezdeni megtanulni valamit teljesen a nulláról, nem mindig vezet sikerre. Ez történt egy pécsi nagymamával is, aki férje halála után szerette volna megszerezni a jogosítványt, hogy a megörökölt 120-as Skodával tudjon reggelente a piacra járni. A csavart nem áruljuk el, annyit előzetesen viszont elmondunk, hogy közel másfél millió forintjába került a sok-sok sikertelen próbálkozás.

Besétált egy pécsi autósiskolába egy 60 éves nagymama, aki eldöntötte, hogy az elhunyt férjétől megörökölt 120-as Skodával szeretne a piacra járni.

– Körülbelül tíz órát vezettünk a rutinpályán – mivel akkoriban még volt rutinvizsga –, amikor közöltem az idős asszonnyal, hogy szerintem nem érdemes próbálkoznia, hiszen ha valami csoda folytán sikerül is megszereznie a jogosítványt, akkor is alkalmatlan marad a vezetésre, és annyi pénzbe fog kerülni, hogy élete végéig taxizhatna – meséli nem mindennapi és máig sokat emlegetett történetet Rostás Róbert, oktató.

A sztori már egy évtizedes, de máig tanulságos: a pécsi nagyi ugyanis nem adta fel a küzdelmet, miután zokon vette Róbert pesszimista szavait, oktatót váltott, majd megint, majd megint, majd megint, majd megint. Összesen öt oktató próbálta megtanítani használni a féket meg a kuplungot, mindhiába. Az asszony többször is megbukott, ezalatt öt különböző vizsgabiztos is megjegyezte, hogy nem érdemes tovább kísérleteznie. A kitartó pécsi nagyi azonban még így sem adta fel, végül csak átment a rutinvizsgán. Mehetett a forgalomba!

Ilyen autóval rótta volna az utakat

– Az asszony rengeteg órát vett az első vizsga előtt, ahol – mondanom sem kell – megbukott. Ezután még négyszer próbálkozott, majd – ahogy azt kell – elment pályaalkalmassági vizsgára. Itt szintén megbukott. Az ítélet után fellebbezett, hiszen ehhez joga van, majd újabb négy alkalommal megkísérelte a forgalmi vizsgát – meséli a Sziget Autósiskola oktatója, aki akkor még egy másik cégnél dolgozott. Mint mondta, a kilencedik alkalommal, amikor már mindenki név szerint ismerte, és mintegy 500 óra vezetés volt a „lábában”, átment végül, de állítólag a vizsgabiztos ennek ellenére azt kérte, ne vezessen autót.

A hölgy azonban tizenhárom bukás után boldogan pattant be reggel a Skodába, aznap, amikor kézhez kapta a rég vágyott okiratot. Adott egy kövér gázt a kis autónak, kifordult az utcájukból, majd totálkárosra törte azt a szemben lévő kőkerítésen. Szerencsére az asszonynak nem esett baja.

via GIPHY

Rostás Róbert elmondja, hogy időskorban a finommotorikus mozgásokat sokkal nehezebb elsajátítani, de akkor sem lehetetlen. Vannak olyan tanulók, akik hamarabb belerázódnak, és vannak olyanok, mint az ominózus nagyi is, akik ennyi idő után egyszerűen képtelenek megtanulni, hogy mind a négy végtagjuk mást csinál egyszerre. Olyan tanulókról persze sokszor hallani, akiket rendkívül nehéz megtanítani vezetni, de ilyen alanyoknak javasolják például az automataváltós autók vezetését. Az biztos, hogy a pécsi nagymamához fogható tanulóval nem találkozott még az oktató, hiszen az asszony közel másfél millió forintot költött a jogosítványára, melyet alig másfél percig használt.

Hirdetés