8 milliárdos óriásfejlesztés indul a Tettye Forrásháznál

Hosszas előkészítő tervezési folyamat után elkezdődnek a fejlesztési, kivitelezési munkálatok Pécs szennyvíztisztító telepén. A mintegy 8 milliárdos beruházás részleteiről a víz világnapján számolt be a Tettye Forrásház Zrt. és a pécsi önkormányzat.

Nagyszabású fejlesztés indul a napokban, mely a város számára korszerű, elegendő hidraulikai és biológiai kapacitással rendelkező szennyvíztisztító telep megvalósulását teszi lehetővé. Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője a pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Tettye Forrásház közel 20 milliárdos fejlesztést indított el, s ennek részeként az elmúlt években 11 milliárd forintból kezdődtek meg a víziközmű-hálózat rekonstrukciós munkálatai, a szennyvíztisztító telep fejlesztése pedig 8 milliárd forintból valósulhat meg.

– A pécsi vízellátás 2010-től van a Tettye Forrásház, vagyis a pécsiek kezében. Ha a korábbi illetékes multinacionális cég ugyanolyan feltételekkel működött volna tovább, mint 2010 előtt, akkor mára 20 milliárd forinttal több kiadása keletkezett volna Pécsnek. Az elmúlt kilenc esztendő 20 milliárdos megtakarítása, illetve a jelenlegi, közel 20 milliárdos felújítási program közösen grandiózus összeget, 40 milliárd forintot tesznek ki – fogalmazott a képviselő.

Hoppál Péter hangsúlyozta továbbá, hogy Pécsen nem lehet mellékes kérdés a szennyvíztisztítás. Mint mondta, városunk nagyon érzékeny ivóvízbázis fölé épült, ezért a jövő szempontjából rendkívül fontos, hogy innovatív megoldásokkal védjük a felszín alatti vízbázist.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a város zöld jövője érdekében rengeteg olyan munka zajlott és zajlik jelenleg is – mint például a mostani fejlesztés –, melyek nem látványosak a pécsi polgárok számára, ám annál fontosabbak.

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója az eseményen kiemelte, kevés szó esik a társaságnak a „láthatatlan munkájáról”, hiszen például egy új épület átadásánál kevésbé jelentős az a polgárok számára, hogy miként lesz megoldva a szennyvízelvezetés.

Az esemény végén Goszták Zoltán, a kivitelező Strabag főépítésvezetője bemutatta a látványterveket, illetve ismertette a munkafázisokat 2021 októberéig, az átadás pillanatáig, amíg a teljes rekonstrukciót és fejlesztést befejezik.

Hirdetés