5 varázslatos helyszín, ahol semmi sem ronthatja el a nyaralást

Bizony, a szeszélyes időjárás ellenére megállíthatatlanul beköszöntött a nyár. Aki eddig nem mert lefoglalni semmilyen nyaralást, mert félt a rossz időtől, a hosszú úttól, esetleg a költségektől, annak ajánlunk néhány olyan úti célt, ami tökéletes lesz a számára. Figyelem, a nyaralási helyszínek nem fontossági sorrendben következnek! 

hirdetés

1. Lényegében mindegy, hogy Szlovéniában hol vagyunk, a táj magával ragad

Szlovéniát nem véletlenül nevezik Európa zöld szívének. Maribor, Bled, Celje, Bohinj, Ljubljana, Postoljna, Triglav… Ezeket a helyeket szinte biztosan nem szükséges bemutatnunk az utazni szerető olvasóknak. Vég nélkül sorolhatnánk a szebbnél szebb túraútvonalakat, hegyeket, forrásokat, barlangokat, tavakat, várakat. De mégsem ajánlhatunk egy egész országot, íme néhány említést érdemlő helyszín.

Akkor is mindenképp ruccanjunk le a tengerpartra, ha a szlovéniai kirándulásunk időpontjában hűvösebb az idő, és nem lehetséges a strandolás. Városnézéshez az olaszos hangulatú Piran és Izola, a legnagyobb üdülőváros, Portoroz, és a legfontosabb szlovén kikötő, Koper is remek célpont. Izola és Strunjan között pedig 8 kilométernyi hosszú természeti rezervátum található, vadvizekkel és szinte nulla turistával.

2. Olaszország turisták számára szinte ismeretlen ékkövei 

Az olasz és a szlovén határ közelében, nem túlságosan távol a nagyvárosoktól, de közel a tengerhez is lélegzetelállító, szinte csak a helyiek által ismert helyeket találni. Van ott természeti rezervátum, kastély, de búvárkodási lehetőség is akad. Íme néhány közülük.

Ha Muggia felől elindulunk a szlovén határ felé, minden elcsendesedik és nem látni Trieszt ipari területeit, minden adott egy remek sétához a tengerparton. A kisvárosnál több strand is van természetesen, a helyiek a Barcolában találhatót ajánlják, mert az általában nem túlzsúfolt és nem messze található a Miramare kastély és rezervátum, ahol ugyan csobbanni tilos, viszont szintén remek a természetközeli élmény és vezetett búvártúrákat tehetünk. Barcola és Sistiana között építészetüket tekintve „nagyon szlovén” településeket találunk, mint például Kontovel (Contovello), Križ (Santa croce), és Nabrežina (Aurisina). A városokból nagy sétákat tehetünk a tenger irányába, de készüljünk fel rá, hogy csak gyalogosan fogunk tudni közlekedni.

3. A szinte megközelíthetetlen horvát búvárparadicsom 

A tengervíz hőmérséklete nem csak a levegő hőmérsékletétől függ, így szerencsére búvárkodni verőfényes napsütés és rekkenő hőség nélkül is lehetséges. A kis horvát szigetet, Palagružat nehéz megközelíteni, de az egyik legjobb hely búvárkodáshoz. Ezeken az eldugott strandokon nyáron sem lesz tömeg, az már tuti. Palagruža a szárazföldtől legtávolabb lévő horvát sziget. Az Adriai-tenger közepén található, Splittől 124 kilométerre délre, az olaszországi Pescara várostól pedig 168 kilométerre északra helyezkedik el.

Ezen a környéken számos ritka halfaj található. Ilyen például a muréna, amely főleg vízalatti barlangok közelében tenyészik. A sziget környéki tenger a homároknak és az adriai barrakúdáknak is otthont ad. Egészen a 20. század elejéig élt egy szokás a közeli Vis sziget halászai körében, hogy halászhajóikkal egész napos homárvadásztra indultak Palagruža irányába. Versengtek, hogy estig ki tudja a több homárt és szardíniát kifogni.

4. Erdély rengeteg csodát tartogat a gyógyulni és túrázni vágyóknak!

Erdélyben rengeteg eldugott, ingyenesen és bármikor látogatható, varázserejű helyet találunk. Az egészség megőrzése és már kialakult betegségek kezelése érdekében is jó lehet egy kiadós túra után inni egy kénes borvízforrásból, megmártózni a mellette kialakított gyógyfürdőben, vagy beülni egy büdös-gödörbe. A borvízforrások a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőktől, a reumásokon át, az ideg- és gyomorbántalmaktól szenvedőkig mindenkinek érdekesek. A büdös-gödör, más néven mofetta területén pedig erős szén-dioxid- és kén-hidrogén-gázkeverék tör föl a föld mélyéből, amely szárazgázfürdőként mozgásszervi betegségek gyógyítására jó.

A legtöbb hely bár eldugottnak tűnik elsőre, de akár sima út mellett néhány száz méterre is meg lehet közelíteni, érdemes indulás előtt végigböngészni néhány honlapot és útikönyvet, valamint kikérni az erdélyi titokzatos tájakban jártas ismerőseink tippjeit. Néhány példa az eldugott, turisták által kevésbé ismert, de megkeresésre mindenképp érdemes helyekre: Csiszárfürdő, Nyírfürdő, Sóskútfürdő, Sószékfürdő és a Torjai-büdösbarlang.

Egy példa: 

5. A horvátországi kis falu, mely ezer szállal köthető Pécshez

Körülbelül 6 órás autóút választja el a pécsieket Vlašići településtől, mégis érdemes lehet megfontolni a helyet a sokféle programlehetőség miatt. Ráadásul nem kell aggódnunk a nyelvi nehézségek miatt sem, hiszen a helyi hotel egyébként horvát származású személyzete is megtanult már hellyel-közzel magyarul a rengeteg pécsi vendég miatt. Az árak más horvátországi szállásokhoz képest – sőt, némely magyar szállodához mérten is – kedvezőek.

Jó idő esetén rengeteg kis öböl és nemzeti park közül válogathatunk, ahol süttethetjük a hasunkat, majd csobbanhatunk egyet. Híres bulihely is akad a közelben, ami jó és rossz időben is üzemel. Ha a nap nem tűz annyira, a környező hegyeken jókat lehet kirándulni, sőt vállalkozókedvűek meg is mászhatnak néhány csúcsot.

Korábbi, részletes ajánlónkat IDE kattintva olvashatják.

Hirdetés