A raktárkoncert szervezői a Hétköznapi Csalódásoknak: “Nem lehetne néhány számot kihagyni?”

Forrás: Hétköznapi Csalódások / Facebook

A pécsi Hétköznapi Csalódásokat meghívták raktárkoncertezni, el is mentek, eljátszották a Viktort és az Ostobát is, a végleges felvételből azonban nem csak ezeket a dalokat vágták ki.

hirdetés
Uránia Mozi

Akik ismerik a pécsi Hétköznapi Csalódásokat, azaz a Picsát, elég nagy megrökönyödéssel fogadták a hírt tavaly, hogy a finoman szólva társadalom- és jobboldal-kritikus punkzenekar is szerepelt a raktárkoncertező előadók listáján (mint ismert, a kormány a nyáron 5,3 milliárd forintot tett félre arra, hogy online koncertlehetőségekkel segítse a zenekarokat). A zenekar rajongói nem értették, hogy a Picsa miért vállalta el a felkérést, a 444.hu cikke szerint Megyeri Ferenc, a zenekar énekese döntésüket a következőkkel magyarázta Facebook-oldalukon:

„A punk szellemiségéhez – álláspontom szerint – sem a közvélemény, sem a pillanatnyi hangulat kiszolgálása nem tartozik hozzá”.

Egy másik posztban pedig ezt írták:

„Az állam nem a fidesz, az állami megsegítés nem a fidesz pénze. Ezeknek a döntéseknek egy normális világban nem szabadna, hogy közük legyen a politikához. Ennél több magyarázat úgy gondolom, nem kell, egy értelmes gondolkodó embernek pont elég […] Az meg jó nagy hülye, aki akkor gondolja magát csak állampolgárnak, amikor elvesznek tőle, akkor meg (ál)szerénykedik, amikor van egy ilyen lehetőség, amiért mozdulni sem kellett, csak nem kellett olyan butának lenni, hogy nemet mondjál rá. Mert ha azt teszed, ezt is elrakják. Asszisztálsz a lopáshoz? Akkor a puszta létezéseddel is azt teszed, kösd fel magad!”

Horváth László, a zenekar menedzsere szerint a fesztiválszervezők ajánlása alapján kerülhettek fel a listára. Ahogy viszont közeledett az októberi fellépés, a koncertet lebonyolítók – annyira nem meglepő módon – egyre kevésbé voltak boldogok a zenekar fellépésétől. A 444-nek Horváth azt nyilatkozta, hogy a koncert előtt felhívták azzal, hogy „most az egyszer nem lehetne-e néhány számot kihagyni?”. Miután pedig bekérték az tervezett dallistát, azt kérték a zenekartól, hogy legalább a Viktor című dalukat ne játsszák el. A Picsa ennek ellenére is eljátszotta a dalt, de a koncerteket szervező Antenna Hungária egyik munkatársa jelezte, hogy ez „nagyon durva, ezért biztos nem lesz benne végső verzióban”. Horváth ezt így kommentálta:

„Miért, mi a durva benne, hogy »Viktor, savanyú a narancs« vagy hogy »dülledt szemek, csúszli száj«? Ez egy punkzenekar, mi az istent vártak? Meg erre lehetne mutogatni, hogy tessék, itt ez is belefért. Könyörgöm, nekik mit számít? Az egésznek mínusz kettő a nézettsége, mint a Pesti TV-nek”

Azzal is bajuk volt, hogy Megyeri egy Soros-feliratú pólóban adta elő a számokat. Kérték, de nem cserélte le (a felvételen ezért olyan közelről mutatták, hogy a felirat alig kivehető). És hiába játszották el a Viktor mellett a náciellenes Ostoba vagy a Geciország című dalokat, ezeket is kivágták a végső verzióból – írja a 444.hu.

Nem került a felvételbe az sem, ahogy a horrorbohócnak öltözött Borbíró András színész olyan fideszes politikusoktól származó idézetekkel vezeti át a számokat, mint például: „a halálos betegségek 70-80 százalékát a tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni” vagy „szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk”. A fellépésről szóló beszámolóban a zenekar leírta azt is, hogy pár nappal később Borbírót megtámadták az utcán, minden bizonnyal a koncerten elhangzottak miatt.

A raktárkoncertes felállás (Forrás: Hétköznapi Csalódások / Facebook)

Végül a zenekar jóváhagyta a felvételt, amiért meg is kapták a pénzt, de a koncert mindmáig így sem került fel a hivatalos oldalra.

„Hogy miért is nem kötekedtünk a kész felvétel láttán? Mert mi értelme lett volna? Nem erőből akartuk mi ezt megoldani, az a másik fél stílusa. Nem akartunk bíróságra járni. Inkább saját költségen felvettük a koncertet újból, a bohóccal együtt, sőt már a színpadkép részeként, hogy ki se lehessen vágni, mint egy vízjelet” – írták az oldalukon koncertjük egyértelmű cenzúrázása kapcsán miatt.

A raktárkoncertes fellépés most csak egy kalózfelvételen nézhető meg a Youtube-on:

A 444.hu a kivágott számok miatt kereste az Antenna Hungáriát is, de nem kaptak választ.