A pécsi srác, aki kutyáival körbeevezte Baranyát

Négy éve kezdte, azóta pedig bejárta Baranya megye legszebb és legizgalmasabb tájait Nedjalkov Balázs. A pécsi srác evezéseihez nemcsak barátai csatlakoztak, hanem két kutyája is a deszkára pattant. A két Welsh terrier kalandjairól és a legszebb tájakról pedig Instagram-beszámolók is születnek.

hirdetés
Uránia Mozi

Balázs hobbiból kezdte az evezést, most viszont élete részévé vált a SUP-pal azaz az állódeszkával való evezés. A TÁMASZ Alapítványnál dolgozó, szabadidejében elszántan sportoló pécsi srác Baranya megye azon folyásait, vizeit is felkereste, melyek nem éppen a leglátogatottabbak.

Palkonyáról Villányba evezett 

SUP_Palkonya_vonat
SUP_altzalanos
SUP_Palkonya6
SUP_Palkonya5
SUP_Palkonya3
SUP_Palkonya2
SUP_Palkonya

Kevesen tudnak róla, de nagy ritkán Palkonyáról Villányba vízen is el lehet jutni. A Villányi-Pogányi-vízfolyás a Karasica-patakba torkollik, de száraz időben a kis patakocska alig pár centiméter mély. Heves esőzéskor viszont 5-6 méter széles hömpölygő folyóvá is alakulhat, így azon akár SUP-pal is lehet közlekedni. Balázsék ezt használták ki, és a villánykövesdi pincesort a vízről nézték meg.

Erdősmecskei bányató

SUP_erdosmecske
SUP_banyatp
SUP _erdsősmecske

Pécsváradtól hét kilométerre található Erdősmecske. A település az ország kevés számú gránitlelőhelyeinek egyike, korábban innen fejtették ki a kőzetet és szállították tovább Pécsre vagy Bátaszékre. Most azonban már csak egy nagyon mély és rendkívül tiszta tó árulkodik az egykori bányáról. Balázsék ezt is beevezték.

De a pécsi SUP-os megtalálta az Aligvárom-tavat is, ami Pécs mellett található, és akár „tengerszemnek” is nevezhetnénk. Erről korábban ITT írtunk.

Aligvárom-tó Pécs köezlében

Szederkénytől Magyarbólyig a Karasica

Baranyából, egész pontosan a Fekedtől keletre eredő patak, a Karasica is nagy ritkán duzzad meg annyira, hogy evezhető legyen.

Télen-nyáron Orfű

Egy félig befagyott tó is evezhető

Orfűt Balázs azért kedveli, mert szinte minden évszakban jól evezhető és a táj is gyönyörű. Ha valaki kedvet kapott, itt akár lehetőség is nyílik arra, hogy kipróbálja a SUP-pozást. Őszig lehetőség van bérlésre.

Mi az előnye az evezésnek?

Balázs még az anyósát is deszkára állította

– Az egyensúlyozással olyan mély izmokat mozgathatunk meg, mintha konditeremben edzenénk, csak kint a vízen a környezet eltereli a figyelmünket az edzés fáradságos pillanataitól. Edzeni lehet vele a stabilitást, a tartó izmokat, de az oldalhasat is megdolgoztatja az állva evezés – mondja Balázs, aki pár éve gerincsérvvel gyógytornára is járt. Korban pedig nincs limit, bármikor elkezdhető, hiszen nem jár akkora terheléssel, mint a futás.

Kutyával még jobb minden

Károly és Nóra, a két SUP-poló kutya

Balázs évekkel ezelőtt egy tízéves Welsh terrier kutyával, Banánnal kezdte az evezést. Most pedig két kölyökkel jár ki a szebbnél szebb tavakra. Kutyusai, Károly és Nóra kalandjairól pedig Instagramon is beszámol.

– Ha valaki kutyával áll rá a deszkára, akkor az egy nehezített edzésnek is megfelel, hiszen a kutyák állandó mozgásban vannak, így sokkal többet kell egyensúlyozni – teszi hozzá Balázs.

Nyárból a télbe futott

Nedjalkov Balázs az evezés mellett a futással sem áll túl rosszul. Most hétvégén egyedüli magyarként vágott neki az osztrák Skyrace-nek, amit a rendkívüli hideg időjárás miatt 27 kilométeresre rövidítettek a szervezők. Igaz, ezt a távot 3000 méter magasan, hóban kellett megtenniük a versenyzőknek. A pécsi Balázsnak sikerült kategóriájában a 8. helyen végeznie. Ez a verseny pedig jó felkészítés volt az augusztusi megmérettetésre, ahol párjával együtt nyolc nap alatt 273 kilométert fog megtenni, Németországból Olaszországba az Alpokban.

SUP_kutya0
SUP_elsüllyedthakjó
SUP_Gemenc2
SUP_banyato
SUP_kutya2
SUP_napraforgó
SUP_napraforgó2
SUP_BP
Nedi_jo_kutya