A pécsi vendéglátósok a járvány után is számíthatnak segítségre

Az önkormányzatnál több ötletet és tervet is megfogalmaztak annak érdekében, hogy a pécsi vendéglátó-vállalkozások a járványügyi veszélyhelyzet vége után a lehető legnagyobb lendülettel és legnagyobb önkormányzati támogatással tudjanak újra megnyitni.

hirdetés
Uránia Mozi

Tavaly októberben számoltunk be arról, hogy az önkormányzat vagyonhasznosító cégétől helyiséget bérlő vendéglátó-vállalkozásokat a városvezetés és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. jelentős kedvezményben részesíti. Ez az intézkedés mintegy 20 pécsi vállalkozást érint: 10, illetve 20 százalékot engednek el bérleti díjukból, attól függően, hogy mennyire sújtja őket a kormányrendelkezés. Az egymilliós mentőcsomag – ami nem az első a vagyonhasznosító cég által nyújtott kedvezmények és támogatások sorában – tavaly novembertől van érvényben és annak a hónapnak a végéig szól, amelyben a kormány visszavonja a szigorító rendeletet.

Ki kell emelni továbbá, hogy a járvány első hulláma alatt 300 millió forint összegű kedvezményt kaptak az önkormányzattól ingatlant bérlő helyi vállalkozások. Ősszel mintegy 100 olyan pécsi, zömében vendéglátással foglalkozó cég kapott újabb, havonta összesen 9 millió forintos kedvezményt, amely a járvány elleni védekezés érdekében hozott kormánydöntések miatt bevétele jelentős részéről volt kénytelen lemondani. A legújabb, múlt héten bejelentett kedvezményes konstrukcióval pedig összesen 923 bérlőt támogat a vagyonhasznosító cég, egy összesen 225 milliós csomaggal.

Nehéz helyzetben vannak az éttermek, minden segítség jól jön

A fentiekhez kötődik az is, hogy Péterffy Attila polgármester két hete, a nehéz helyzetben lévő pécsi vendéglátósok képviselőivel folytatott egyeztetése után jelentette be: márciusban közös javaslatokat fognak kidolgozni a vendéglátók támogatására. Ezen a beszélgetésen egyrészt szó volt arról, hogy miként tudják helyi szinten kezelni a jelenlegi helyzetet, másrészt pedig arról is, hogy

a járvány utáni újranyitáskor milyen fejlesztési lehetőségekkel tudják majd segíteni a vendéglátósokat.

Ezek az említett utóbbi lehetőségek jelenleg is kidolgozás alatt állnak, ugyanakkor Auth István önkormányzati képviselő (DK – Mindenki Pécsért) lapunknak felvázolt néhány tervfázisban lévő javaslatot.

Mint mondta, jelenleg ott tartanak, hogy a vendéglátósokkal közösen kitalálják, hogy számukra milyen megoldás vagy megoldások a leginkább kedvezők, mivel tudnának számukra az újrainduláshoz a lehető legnagyobb lendületet adni.

Az egyik ilyen intézkedés lehet például az – folytatta – hogy a Tüke Kártya felhasználási lehetőségeinek kibővítésével támogatnák az újranyitott vendéglátóhelyeket.

-A Tüke Kártyán belül egy olyan kedvezménycsomagról lehet szó esetleg, amelybe még az önkormányzat is be tudna szállni egy bizonyos keretösszeggel. Tehát például egy kupon formájában egy adott felhasználható keretet adnánk a Tüke Kártya mellé azoknak a pécsieknek, akik egy újranyitott pécsi étteremben szeretnének egyet ebédelni, vagy vacsorázni – fejtette ki.

Ötletszinten felmerült többek között egy másik vendéglátósokat érintő támogatási forma is: Auth István elmondta, hogy megfontolandó lehet a vendéglátósok teraszdíjának teljes elengedése a nyitást követő meghatározott időszakra is (mint ismert, Péterffy Attila tavaly elrendelte, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszűnéséig a vendéglátósoknak nem kell kifizetniük ezt a díjat). Hozzátette, hogy ha az éttermek díjmentesen megnyithatják teraszaikat, akkor az közvetve a szomszédságukban, közelükben lévő üzletek forgalmát is növelheti.

-Természetesen még vannak további ötleteink és terveink is, amelyeket meg kell vitatnunk a vendéglátósokkal is, akiktől szintén várunk jelenleg még új javaslatokat a nyitást követő időszakra vonatkozóan. Kiemelt figyelemmel kezeljük továbbá azoknak a vendéglátóhelyeknek a támogatását, akik a tavaszi-nyári időszakban bevételeik jelentős részét rendezvényeken, kitelepüléseken szerezték, és akiknek a túléléséhez nem feltétlenül elég a kiszállítás vagy az elviteles megoldás – mondta Auth István.

A pécsi vendéglátósok helyzetéről itt írtunk korábban:

Nem akarnak bezárni, de mélyponton vannak a pécsi vendéglátósok

Nem bírják már sokáig a pécsi vendéglátósok