Aki megmenti a régi pécsi zenekarok emlékét

Gálos László pécsi zenésszel, zenei rendezővel beszélgettünk az általa szerkesztett, Pécs könnyűzenei életét és történetét bemutató Facebook-oldal, és egy szintén ebben a témában készülő könyv kapcsán.

hirdetés

Akit érdekelnek a régi pécsi bandák és a pécsi könnyűzene története, az bizonyára ismeri a pár éve indult „Pécs könnyűzenei életének története” című kitűnő Facebook-oldalt, ahol több évtizeddel korábbi fényképekből és a hozzájuk fűzött pársoros szövegekből derül ki, hogy bizony Pécs a múltban is rávert Liverpoolra, ha az egy főre jutó zenekarok számát nézzük.

Gálos László több mint 10 éve kutatja a pécsi zenei élet történetét

Az oldalt – mely egy nemsokára elkészülő, Pécs zenei életéről szóló könyv apropójaként indult – Gálos László pécsi zenész (akit a Punktum együttesből, az Unicum Blues Bandből és a PMD-ből is ismerhetünk), valamint egy pécsi hangstúdió zenei rendezője, és a könyv egyik írója szerkeszti, aki sok érdekességet mesélt nekünk hiánypótló projektjükről.

– Mikor és honnan jött az ötlete a Facebook-oldalnak?
– Kehidai László zenész barátommal kezdtük el írni a Pécs könnyűzenei életének története című könyvünket, több mint tíz éve. Ő a vendéglátós zenészek, én a pécsi együttesek történetét dolgoztam fel, és azért, hogy felvezessük a könyv május közepére tervezett megjelenését, három-négy éve belevágtunk ennek az oldalnak a szerkesztésébe.

Zenészként is sokan ismerik a városban

– Rengeteg régi kép található az oldalon. Hogyan gyűjtötték össze őket?
– A könyv kapcsán körülbelül ötszáz pécsi zenésszel és a pécsi könnyűzenéhez kapcsolódó személlyel készítettünk riportot, ők pedig természetesen sok-sok képet hoztak magukkal. De a Facebook-oldal látogatói és kedvelői is sokszor küldenek nekünk fotókat. Vannak, akik rokonaik, szüleik régi zenekari fotóit küldik el, de volt, aki megtalálta egy régi fényképen az orvosát, akiről azt sem tudta, hogy zenélt.

– Mennyire nehéz ennek a könyvnek az összeállítása?
– Nagyon. Még egyszer nem állnék neki. Éveken át ültünk a levéltárban, de sokszor azt se tudtuk, hogy mit keresünk. Volt, akit Amerikában értünk utol és volt, akit Németországban, vagy épp Norvégiában. Sőt olyan zenész is volt, akit két évig hajkurásztunk, mire megtaláltuk, de hát muszáj volt, hiszen olyan információk birtokában volt, melyek elengedhetetlenek voltak a könyv szempontjából. Újságokban egy-két cikk volt ugyan a pécsi zenei élet képviselőiről, de konkrétumok nélkül, nekünk pedig azok kellettek.

Gyermekkorától fogva szereti a pécsi együtteseket

– Hány együttesről olvashatunk a könyvben?
– Hetven neves régi pécsi zenekar és több tucat vendéglátós zenész munkásságát dolgoztuk fel kronologikusan, néhány anekdotával alátámasztva, de a könyv végén van egy névjegyzék, ott kilencszáz pécsi zenészt említünk.

– Miért érdekli ennyire ez a téma és mi késztette arra, hogy a pécsi könnyűzenei életről írjon?
– Gyermekkorom meghatározó élményei azok, amikor tizenévesen be-betévedtem pécsi zenekarok koncertjeire, amik engem mindig lenyűgöztek, mind hangulatukban, mind az adott zenét illetően. A hatásukra lettem én is zenész, több mint negyven éve. Úgy éreztem, hogy ezeket az emlékeket, az elfeledett pécsi együttesek és zenészek emlékét meg kell menteni, ugyanis ezt a témát behatóan senki nem vizsgálta még. A pécsi vendéglátós zenekarok bemutatását az 1930-as évektől, míg a pécsi zenekarokét az 1960-as évektől kezdtük el.

A nemsokára megjelenő könyv borítóját is megmutatta nekünk

– Ön szerint mi különbözteti meg a pécsi könnyűzenei életet az ország más városainak zenei életétől?
– Más városokról nem igazán tudok mit mondani, de az viszont tény, hogy Pécsett mindig pezsgő zenei élet volt. Volt, amikor tizenegy cigányzenekar zenélt a városban, mindegyik nyolc-tíz taggal! A hatvanas években szinte minden utcasarkon volt egy zenés hely, ahova be lehetett nézni, lehetett táncolni, bulizni, szórakozni. A város és a környék majdnem összes kultúrházában voltak koncertek hétvégenként, és mindegyik dugig volt, százával voltak ezeken a helyeken a fiatalok. A kétezres években mintha lassult volna mindez, de most viszont úgy látom, hogy újra nagyon sok zenekar kerül ki a városból, és újra beindult az élőzenélés. Több mint száz pécsi együttes van megint, akik ugyanazt csinálják, mint mi régen. Baj mindig van, de mégis lemennek a klubokba, zenélnek, és jól érzik magukat, félreteszik a problémákat. Ez nagyon jó dolog.

– Az oldalon nem igazán válogatnak műfajok között, vannak vendéglátós zenekarok, rock és beat bandák és így tovább.
– Igen, Pécsett rengeteg zenész és zenekar zenélt, műfajtól függetlenül. Ezért mi sem szelektálunk a műfajok között, mindenféle kategóriában és műfajban mutatunk be pécsi zenészeket és együtteseket. Úgy gondolom, hogy nem tisztünk megítélni, hogy valaki vagy valakik milyen zenészek voltak, azt a hallgatók döntik el. Mi a történetüket írjuk meg, de nagyon nagy hangsúlyt helyezünk arra is, hogy az adott korok hangulatát is bemutassuk. Aztán majd meglátjuk, hogy sikerült.

hirdetés
Hirdetés