Alig várjátok a húsvéti tojásfestést? Ezeket a módszereket ki kell próbálnotok!

Nem sok lehetőséget hagy a családoknak a húsvéti szünetre sem a koronavírus-járvány, de azért a legtöbben így sem szeretnék unatkozni hagyni gyermekeiket. És persze sok felnőtt is imádja az egyik legkreatívabb, ehhez az ünnephez kapcsolódó szokást: a tojásfestést. Ugyan a legjobbak persze mindig a saját ötletek, emellett lassan már bármit megtalálhatunk az interneten, mi mégis készítettünk egy válogatást a kedvenc ötleteinkből. Mutatjuk. 

Ha idén nem is feltétlenül kell locsolókra számítani húsvétkor, hiszen jobb megtartani a tisztes távolságot, azért jó buli színpompás dekorációt készteni, akár csak a magunk örömére, vagy azért, hogy arra a néhány órára lefoglaljuk a pajtásai híján unatkozó gyermekünket. Ki az extrém külsejű tojásokat preferálja, ki a természetesség híve, mindenki számára mutatunk izgalmas variációt!

Dekoráld szalvétával a húsvéti tojásokat!

Szó szerint semmi nem kell ehhez a módszerhez, csak maga a tojás, illetve néhány szép szalvéta. A ragasztó helyett ugyanis a tojásfehérjével is rögzíthetjük a mintákat, így még gyerek- és környezetbarátabb lesz a foglalkozás. Körülbelül 3 szalvéta kell majd 12 tojás alternatív kifestéséhez.

Vegyünk elő ecsetet, majd szétválasztott tojásfehérjét verjünk kicsit fel. A négybe vágott szalvétának csupán a legfelső, színes rétegére lesz szükségünk. Ezt válasszuk el a többitől. A tojást kenjük be a fehérjével és simítsuk rá jó szorosan a szalvétaréteget, a felesleget vágjuk le a tojás hátulján. Felülről is kenjük át még egyszer. Száradás után már kész is. Ha nem az egész tojást szeretnénk mintával ellátni, vágjunk ki a szalvétából kisebb részeket, majd járjunk el a fentiek szerint.

A jól bevált, iskolai módszer sem maradhat ki!

A régi, jól bevált, harisnyás-leveles módszerrel igazi hagyományos dekorációt készíthetsz. Szoríts a tojásra leveleket, apró virágokat, csavard harisnyába, kötözd össze jó szorosan a végét és mehet a forró, hagymahéjas vagy tojásfestékes vízbe. Ha a hagymás technika helyett a festéket választod, próbálj ki bátran fiatalos, élénk színeket is, nem kell a piroshoz ragaszkodni.

Márványos tojás

Nem kell hozzá csupán pár kifújt vagy főtt tojás, tojásfesték, ecet és olaj. Minden színhez külön bögrét veszünk elő, beleöntjük a festékport, 1 evőkanál ecetet, 1 evőkanál olajat, és fél-egy deci vizet. Fogjunk egy tojást, keverjük föl az olajos festéket, hogy az olaj apró cseppekre váljon szét és gyors mozdulattal mártsuk bele a tojást. Ügyesen forgassuk meg kanál segítségével, majd vegyük ki és tegyük papírtörlőre. Ahol olaj érte a tojást, ott nem fogja be a festék, gyönyörű mintát hagyva a rajta. Fél perc pihenő után papírtörlővel gyengéden letapogatjuk róla a felesleges festéket és már márthatjuk is bele a következő színbe.

Tojásírás, a klasszikus

A viaszírásos népi díszítés a legősibb magyar tojásdíszítő technika. A kézművesmesterek a tojásírást persze azóta tökélyre fejlesztették, de ez nem jelenti azt, hogy te magad ne boldogulhatnál el vele. A művelethez azonban nélkülözhetetlen néhány letisztított, formás főtt tojás, viaszgyertya és egy úgynevezett íróka. Ha ezt mind megvan, a csodás mintáknak csak a képzeleted szabhat határt. Ha pedig elakadtál, íme, néhány tipp egyenesen a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumból.

Természetes összetevők, konyhai hulladékok varázsolják széppé az ünnepet

Gyönyörű, pasztell árnyalatokat kaphatunk, ha természetes alapanyagokkal dolgozunk. Ehhez még csak be sem kell különösebben vásárolnunk, mert szinte minden konyhában megtalálhatók a következő videóban látható (hulladék)anyagok!

A cél szentesíti az eszközt…

Valljuk be, előfordulhat, hogy az ember a háztartás, a munka, az online oktatás, meg persze a járvány miatti aggodalom közepette elfelejt készülni a húsvétra. De még ez sem lehet akadály, ha van otthon tojás és néhány alkoholos filctoll (vagy még tojás sincs) máris csodát alkothatunk. Íme, lejjebb néhány jópofa rajz, melyekhez semmilyen különleges technikára nem volt szükség. Hát nem gyönyörűek?

Ha még tojás szűkében is vagyunk, vegyünk elő papírlapot és egyszerűen rajzoljuk le, hogy dekorálnánk ki a hímestojásokat! Ha a gyerek szeret rajzolni és színezni, ennek is nagyon fog örülni, főleg, ha a szülők is beszállnak a mókába. Kié lesz a legkülönlegesebb minta?

Tudtad-e?

A tojásfestés és a hímestojás ajándékozása ősi időkre visszanyúló hagyomány: a germán mitológia szerint Ostara (aki után németül valószínűleg a húsvét az Ostern nevet kapta) istennő nyúllá változtatott egy madarat, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat. Emellett már az kezdetekben is nagy jelentőséget tulajdonítottak a tojásnak, termékenységi szimbólumként tartották számon, pogány hagyomány volt kezdetben a festése. A díszítés szokása aztán a kereszténység elterjedése után is fennmaradt, számos más országban is hagyomány.

Ti melyiket próbáltátok már? Vagy esetleg saját hagyományaitok vannak, ami a tojásfestést illeti? Várjuk Facebook-hozzászólásban a legegyedibb húsvéti tojásokat!