Mint az reményeink szerint előző, 1945 előtti régi pécsi reklámokat bemutató cikkünkből kiderült, a város múltjának hirdetései is fontos helytörténeti forrásnak számíthatnak. Mivel korábbi cikkünk nagyon jó visszajelzéseket kapott, egyből folytatjuk is a pécsi reklámok sorát a Régi Pécs Blog gyűjteményében található 1945 utáni plakátokkal, újsághirdetésekkel és tévéreklámokkal, melyekből szintén sok adatot és érdekességet ismerhetünk meg a város cégeinek és üzleteinek munkájáról.

A Misina-tetőn 1958-tól sugározott tévéműsort az adótorony, ezt pedig a legújabb tévéket árusító pécsi kereskedések ki is használták. A fenti reklám például egy ma már nem kifejezetten divatos vagy ismert eseményt hirdetett: „televízió bemutatót”, ahol a pécsiek lecsekkolhatták, hogy milyen szuperül is működnek az új – feltehetően Videoton márkájú – tévék. Két hétig ment a bemutató a Jókai téri boltban, napi 8 órában, szóval talán sikerült eladni párat.

1975. április 6-án megnyitott a Szliven Áruház, melynek két emeletén lényegében mindent lehetett kapni. Ennek kitűnő bizonyítéka a fenti reklám, amin csak sorolják és sorolják a szocializmus csábító csodáit. Érdekesség, hogy külön kiemelik, hogy „bolgár ajándékárukat” is lehetett kapni a szőnyegek, függönyök, csillárok és az „ezer apró cikk” mellett.

Mit is árultak a Konzum Áruház ruhaosztályán akciósan 1980-ban? Az árak mai szemmel nézve remekül hangzanak, de nyilván ezek az idők már elmúltak. Ma már nem kapunk „kiskamaszkabátot” 300 forintért, és „serdülő-farmernadrágot” sem 543 forintért. Mondjuk, azt sem sokan tudják ma, hogy mi az (mekkora méretet jelent), hogy „serdülő-farmernadrág”, vagy a „férfizefiring”. A legjobb viszont az, hogy 112 forint helyett csak 78 forint volt az „NDK melltartó”, ami bizonyára sok pécsi hölgyet csábított az üzletbe.

Bizonyára sokan emlékeznek még a Trapper Farmer márkára, ami a szocialista Magyarország válasza volt a márkás nyugati farmer ruházati márkákra. Természetesen Pécsett is lehetett kapni a magyar márkát, a Konzum 1980-as reklámja ezt remekül bizonyítja, az árak ugyanakkor akciósak, hiszen „Trapper Farmer Heteket” hirdettek.

Távolodjunk el kicsit a Konzumtól, íme egy 1964-es pécsi hirdetés, amiből nem csak az derül ki, hogy Venus porszívóval a takarítás könnyebb, de az is, hogy OTP-hitelre is vehettek a pécsiek porszívót. Egyébként feltehetően a legtöbben ezt a megoldást választották, és nem költötték el egy havi fizetésüket egyben a csodaporszívóra. Külön érdekesség, hogy a fenti reklámot készítő marketinges szaki nem igazán volt a helyzet magaslatán, hiszen sem egy telefonszám, sem egy helyszín, egy bolt, egy cím nem szerepel a szövegben. Bizonyára sok pécsi kóválygott a városban ezután Venus porszívót kutatva.

Megnyitott a MERUKER baranyai ruházati kereskedés Pécsett, 1975 áprilisában! A kertvárosi (azaz akkoriban Lvov-városrészi) üzlet a Berek utcában volt, és feltehetően sok pécsi látogatta meg, hiszen a kifejezetten eklektikus stílusú reklámból kiderül, hogy ez volt a kereskedés „legmodernebb” üzlete. Ez nem tudjuk, hogy mit jelent, de bizonyára szép és korszerű környezetben lehetett cipőt venni itt.

Úgy tűnik, hogy 1975 áprilisában Pécsett nagy üzletbumm volt, hiszen a Konzum, és a kertvárosi ruhabolt mellett ekkor nyílt meg Pécs első csavarboltja is a Petőfi Sándor utcában! A reklámot szövegezők nem tréfáltak, érdemes felfigyelni a figyelemfelhívó „Érdemes felfigyelni!” feliratra a reklám tetején, és a „Jegyezze elő a címet!” felszólításra is.

Csak, hogy a ’90-es évekből is szerepeljen összeállításunkban egy reklám, íme az Árkád üzletház hirdetése 1991-ből. Nem, ez nyilván nem a jelenlegi Árkád, hiszen az 2004-ben nyitotta meg kapuit. A szóban forgó első pécsi Árkádot a Baranyaker nyitotta meg 1990-ben a Rákóczi út és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán, és a frappánsan „Téli vásár a télben!” elnevezésű akciójuk során a sícuccok mellett olyan dolgokat lehetett olcsóbban kapni, mint például cseh és jugoszláv import tapétákat, vagy akár teniszütőket, esetleg PVC-papucsokat.

Végezetül pedig mutatunk pár régi pécsi tévéreklámot is:

Ez a legendás Pécsi Kesztyű-reklám, dögös zenével, folyamatosan suttogott pécsi kesztyűzéssel, és az információval, miszerint a híres kesztyűgyár nem csak „mezei” kesztyűket, hanem sport- és munkakesztyűket is készített.

Akik a mai napig siratják a Pécsi Vidámparkot, azok imádni fogják a fenti reklámot, melyben a vidámpark megannyi látványossága szerepel, vagány elektronikus muzsikával.

A Baranya Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat bedobozolva kapható – vagy hát, volt kapható – retró hamburgerének reklámjával búcsúzunk. Nincs mit hozzátenni, zseniális, úgy, ahogy van.

Hirdetés