Egy autóipari, alapvetően ülések, kartámlák gyártásával foglalkozó cég költözhet a közeljövőben Pécs határába, a kozármislenyi, üresen álló ipari parkba. A napokban egymást követhetik a beruházásbejelentések, a következő február 5-én várható Pécsett.

hirdetés
Uránia Mozi

Egy német tulajdonú autóipari cég költözhet Pécs közelébe, a kozármislenyi, jelenleg teljesen üres ipari parkba, amely először száz-százötven fős nagyságrendű munkaerőt foglalkoztatna, az elkövetkező években azonban ezerre is nőhet a dolgozók száma.

Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a Baranya 2-es választókerületben két, egymással szinte összeérő ipari park van, a Pécs-déli és a kozármislenyi, előbbit kormányzati támogatással, a Modern Városok Program keretében fejlesztik. A képviselő hangsúlyozta, ő azt vállalta, hogy együttműködésben a helyiekkel mindent megtesz azért, hogy a Pécs-Kozármisleny térségbe minél több befektetőt sikerüljön letelepíteni. Ehhez szükség van kormányzati szándékra, segítségre is.

A pécsi és a kozármislenyi ipari park szinte összeér

– Így volt ez a szóban forgó ügyben is, ahogy más, pécsi befektetések esetében Csizi Péter képviselőtársammal, most egymagam folytattam egyeztetéseket a megfelelő kormányzati szereplőkkel és a HIPA, azaz a Nemzeti Befektetési Ügynökség képviselőivel – vázolta Hoppál Péter. A képviselő elmondta, a közelmúltban megkereste a kozármislenyi önkormányzat, hogy túl kicsinek tartják magukat egy ekkora beruházáshoz, félnek, hogy Pécs elhappolhatja a befektetőt. Hoppál Péter megnyugtatta a feleket, mivel meglátása szerint ez egy olyan fejlesztés lehet, ami mindkét városnak jó, Pécs és Kozármisleny lakói is egyaránt nyernek általa. A tervezett beruházás nyilvánvalóan nem a pár tucat kozármislenyi munkanélkülire épít, hanem elsősorban a pécsieknek hozhat újabb álláslehetőséget, hiszen Kozármisleny kis túlzással biciklivel is megközelíthető, autóval pedig csak pár perc, a Pécshez tartozó Nagyárpáddal és Üszögpusztával szinte összeér.

Kormányzati támogatással

Ráadásul a fiatal alvóváros lakóinak jó része egykori pécsi, akik az elmúlt másfél évtizedben költöztek az ezáltal faluból kisvárossá duzzadt, immár betelepítendő ipari parkkal is rendelkező Kozármislenybe. A kisvárosba egyébként épp mostanában sikerült több milliárdos fejlesztést hozni a kormányzat jóvoltából. Teljessé teszik a csatornázottságot, sportlétesítmény-fejlesztést valósítottak meg, kultúrházat újítottak fel, és most kezdik az iskola bővítését 650 milliós támogatásból. Hoppál Péter ezeket a fejlesztéseket a térség sikereként értékeli, amelyekhez jól illeszkedhet az új ipari park benépesítése – szintén kormányzati támogatással.

Pécsre is jönnek a befektetők

Hamarosan Pécsett is bejelentik egy újabb világpiaci szereplő fejlesztését, Páva Zsolt polgármester a legutóbbi városi közgyűlésen közölte, erre február 5-én, azaz pár nap múlva kerül sor. Lapunk értesülései szerint ezt a bejelentést a közeljövőben újabb is követheti, Pécs tehát kifejezetten rajta szerepel a beruházók térképén. A Pécs ipari parkjába letelepülők egyébként zöldmezős beruházás esetén öt évig mentesülnek az építmény- és telekadó alól. Arról pedig nemrég írtunk, hogy egy nagy állami szereplő, az Inpark is azon dolgozik, hogy újabb munkahelyteremtő beruházások jöjjenek a baranyai megyeszékhelyre.

Egymás után

Az elmúlt időszak sem volt eseménytelen ebből a szempontból: a közelmúltban érkezett Pécsre az amerikai hangtechnikai óriás, a Harman, ami már modern üzemet működtet Pécsett.

A Harman már modern üzemet működtet Pécsett

Pécsre helyezte szolgáltatóközpontját a német fűtés-hűtéstechnikai cég, a Viessmann, repülőgépgyárat tervez építeni a Magnus Aircraft, de a már itt levő cégek is komoly bővítésbe, ezzel sok száz fős létszámemelésbe kezdtek, elég csak a gépipari Haunira, a dohányipari BAT-ra, a textilipari Rovitexre vagy az informatikai-szolgáltató ITSH-ra gondolni.