Hirdetés

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon volt a legmagasabb az élelmiszer-infláció szeptemberben, majd októberre egészen 40 százalékig ugrott fel éves alapon. A Telex hosszú, alapos cikkben járta körül ennek okait.

Érdemes az egész cikket elolvasni, de röviden összefoglaljuk annak tartalmát:

A globális élelmiszer-infláció a világ legtöbb országát többé-kevésbé érinti, de annak okai – például az orosz-ukrán háború – nem magyarázzák meg, miért lóg ki Magyarország felfelé a mezőnyből.

Az extrém magas magyar élelmiszer-drágulás okai:

  • A forint sokat veszített az értékéből.
  • Nagy volt a kereslet az ársapkák és a választási osztogatás miatt.
  • A magyar élelmiszeripar nem elég hatékony. A szektor cégei több emberi munkával és energiával termelnek, mint sok más országban, a munkatermelékenységük is alacsonyabb.
  • Korábban elmaradt áremeléseket pótoltak be a cégek és beszállítóik.
  • Az ársapkák és a különadó költségét más termékeken hozzák vissza a boltok.
  • Magas a magyar áfa.
Hirdetés