Nem maradt nyilvános telefonfülke a pécsi történelmi belvárosban, az utolsót kedden délelőtt szállították el a Király utcából. Ezen a héten további tizenegyet bont le a Telekom Pécsen, és csak a törvény által kötelező számot tartja fent a jövőben.

A Király utca 25. előtt kedden szerelték le és szállították el az utolsó belvárosi fülkét. Ezt már elég kevesen használták, csak időnként jelent meg benne valaki. Általában mobilját nézve ütötte be a hívott számot, mert minden bizonnyal elfogyott a kerete feltöltős kártyájáról. Többet járt benne a Telekom takarítója, aki néhány naponta komótosan lemosta az üvegeket. Ennek is vége, így ha a belvárosban a jövőben nyilvános készüléket keresünk, akkor 5-10 percet kell gyalogolnunk.

Pécsen 50 telefonfülke biztosan megmarad, de csak azért, mert a hírközlési törvény előírja, hogy a szolgáltató egy településen háromezer lakosonként legalább egy nyilvános telefonállomást köteles működtetni.

Telefonfülkék a belvárosban

A telefonfülkék száma és kihasználtsága 1999-ben érte el a csúcsát, 2000-ben még harmincezer működött, számuk 2010-re kilencezerre, 2017-re 5800 darabra csökkent. A kilencvenes évek végén egy telefonfülkében havonta átlagosan 10 órát telefonáltak, ezzel szemben ma már kevesebb mint 1 óra jut egy-egy telefonra.

Az utolsó percei

A nyilvános telefonfülkék idén 90 évesek, az elsőt 1928-ben helyzeték üzembe Budapesten. A helyi beszélgetés díja a kezdetekben 20 fillér volt. Később a megemelt díj, a 30 fillér már problémákat okozott, mert több érmét kellett bedobni, emiatt a műszaki hibák száma megháromszorozódott. A kérdést végül a tantusz bevezetése oldotta meg. A második világháborúban az összes fülke elpusztult, azonban a nyolcvanas években csak Budapesten már négyezer készülék volt, és hétmillió érme volt forgalomban – a tantuszt 1969-től kezdték kivonni a forgalomból.

Volt, nincs

Leesett a tantusz

Ez a szólás meggyökeresedett a magyar nyelvben. Eredete onnan származik, hogy az illető bedobott egy tantuszt, tárcsázott, majd várt az összekapcsolásra. A hívott jelentkezésekor egy csengő-bongó hang volt hallható. Az érme beleesett a perselybe. A szólás akkor használatos, ha valaki csak sokára ért meg valamit, vagy sokára jön rá valamire.

Híres fülkék

A mojavei telefonfülke

A mojavei telefonfülke egy 1960 táján felállított, elhagyatott, 2000-ben pedig leszerelt telefonfülke volt Kalifornia államban, a Mojave Nemzeti Természetvédelmi Park területén. A fülkét különös elhelyezkedése tette híressé: 15 mérföldre volt a legközelebbi főúttól és mérföldekre a legközelebbi háztól.

A piros telefonfülke

A híres londoni piros telefonfülkét 1936-ban V. György király megkoronázásának huszonötödik évfordulójára való megemlékezés alkalmából helyezték forgalomba.

A fülke tervezőjének, az építész Sir Giles Gilbert Scott nevéhez egyebek között olyan munkák kötődnek, mint a liverpooli székesegyház és a londoni Battersea erőmű. A kezdetben „jubileumi fülkeként” elhíresült piros kabin lett az első szabványos telefonfülke, amelyet Nagy-Britannia-szerte forgalomba helyeztek.

A Kispál is megénekelte 

A Kispál és a Borz egyik korai remekművében, a Tejjel Kifliben is megénekelte a telefonfülkéket:

Reggel lett, a rádióban esik
Tejjel kifli, ha megyek a boltba
Lenyeltem egy kétforintost
Hogy telefonáljak a magányomba

Hirdetés